KÖP

23, 24 & 25 NOV 2016

Cullbergbaletten
Protagonist

Revolution, evolution och svenska musikundret ELIAS. Cullbergbaletten är tillbaka med uppmärksammade koreografen Jefta van Dinthers nya verk Protagonist. Urpremiären skedde i Amsterdam i somras, nu står de äntligen på vår scen.

Koreograf Jefta van Dinther är tillbaka med ett nytt stort verk för 14 dansare i Cullbergbaletten där han låter alla i ensemblen spela huvudrollen. För inspelad sång och berättarröst står förra årets stora genombrott inom svensk musik; ELIAS som hade en stor hit med debutsingeln Revolution förra våren.

Läs TT:s intervju med Elias om hans roll i Protagonist

Protagonist är en betraktelse över mänskligheten. Sånger för revolution och dans om evolution berättar en historia om hur människor samlas, tar sig an och ges roller. Allt medan instinkt, motstånd och tvång vittnar om den kamp som varje enskild människa utkämpar. I strävan efter att höra till och i det gemensamma sökandet efter mening och övertygelse tar en gemenskap form. Protagonist är en skildring av samhörighet, omsorg och förbund, av isolering, kontroll och främlingskap.  Inspirationen kommer bland annat från van Dinthers egna upplevelser av klubblivet i Berlin – där människor lämnar den materiella världen och har en upplevelse ihop utan att känna varandra.

Jefta van Dinthers arbete karaktäriseras av ett tydligt fysiskt anslag och nästan alltid iscensätts ett utforskande av rörelsen. Kroppen är kärnan i verken som interagerar med ljus, ljud och olika material för att sammansvetsas till en helhet. Verken lyfter fram det synliga och det osynliga, mörker och ljus, röst, affekt och illusion. Protagonist är Jefta van Dinthers andra verk för Cullbergbaletten.

Visste du att?
En protagonist är en huvudperson eller den centrala personen i en bok eller film, kring vilken  verkets handling utspelar sig.
Foto: Nina Andersson

Foto: Nina Andersson

JEFTA VAN DINTHER
En av de senaste årens mest uppmärksammade unga svenska koreografer och dansare. Jefta van Dinther är född 1980 och verksam i Stockholm och Berlin. 2003 utexaminerades från Amsterdam School of the Arts. Han har hyllats för sina föreställningar och tilldelats såväl Birgit Cullberg-stipendiet (2012) som Svenska Teaterkritikers danspris 2013. Tillsammans med Cullbergbaletten har han tidigare gjort den omtalade föreställningen Plateau Effect (2013) som turnerat över hela Europa. Bland hans tidigare verk märks också As It Empties Out (2014), THIS IS CONCRETE ihop med Thiago Granato (2012) och GRIND (2011). Van Dinther har varit lektor och konstnärlig ledare för masterprogrammet i koreografi vid DOCH i Stockholm. 2014 skapade han koreografin till och dansade i musikvideon till artisterna Röyksopp och Robyns låt Monument.

KÖP

Biljetter

Ambassadörsbiljetter

Allmänt

Längd ca 65 min (utan paus)
Visas på Stora scen

Eftersnack 24 nov

Samtal med Cullbergbalettens konstnärlige ledare Gabriel Smeets, dansare från Cullbergbaletten och Annelie Gardell, Teaterchef på Dansens Hus.

MEDVERKANDE

Koreografi Jefta van Dinther
Ljuddesign David Kiers
Komposition, sång och berättarröst ELIAS
Ljusdesign Minna Tiikkainen
Scenografi SIMKA
Kostym Marita Tjärnström
Text Jefta van Dinther
Koreografassistent Thiago Granato
Repetitionsledare Thomas Zamolo
Konstnärlig rådgivning Robert Steijn, Cecilia Roos och Felix Bethge
Foto Nina Andersson
Artwork Bror Rudi Creative
Skapat med, och framförs av Adam Schütt, Alexandra Campbell (gäst), Anand Bolder, Daniel Sjökvist, Eleanor Campbell, Eszter Czédulás, Eva Mohn, Gesine Moog, Jac Carlsson, Katie Jacobson, Linda Adami (gäst), Samuel Draper, Tiran Willemse, Unn Faleide och Vincent Van der Plas.

Världspremiär 7 juli 2016, Julidans, Amsterdam. Sverigepremiär 23 november 2016, Dansens Hus, Stockholm.