Örjan Andersson

Örjan Andersson är en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer och leder sedan 1996 sitt egna kompani Andersson Dance.  Efter framgångsrika år som dansare på Östgötabaletten och Batsheva Dance Company i Israel, debuterade han som koreograf på 90-talet.

 Hans första stora beställningsverk för Cullberg och Dansens hus blev en succé och öppnade dörrar internationellt. Efter det har han skapat verk för många av de stora danskompanierna, såsom Cullbergbaletten, Kungliga Operan och Göteborgsoperan. Två uppskattade verk är teveduetten 252 dagar med två gravida ballerinor i huvudrollerna och Goldberg Variations – Patterns for insomnia med musik av Scottish Ensemble. 

I internationella sammanhang har Örjan Andersson arbetat med till exempel Nederlands Dans Theatre och Compañía Nacional de Danza i Madrid. På senare år har arbetat i flera gränsöverskridande samarbeten med skådespelare, dansare och musiker både inom ramen för Andersson Dance men också på Dramaten i Stockholm, Folkteatern i Göteborg och Folkoperan i Stockholm.

Andersson Dance har varit ett återkommande inslag på Dansens Hus sedan husets första säsonger. Andersson Dance har under senaste åren turnerat till Storbritannien, Tyskland, Belgien, Norge, USA och Kina med bland annat det hyllade verket “Goldberg Variations – Ternary patterns for insomnia” som gästspelade på Dansens Hus 2015.

Foto: David Thibel

Mer Örjan Andersson

Danspodden Isadora

Örjan Andersson delar med sig av sina ups and downs och guidar oss igenom sina verk och processer.

Vad hade han gjort om han inte dansade? Han hade dansat. Alternativen är inte många för någon som bestämde sig för dans som konstform och har hållit fast vid det i många många år. Och han tänker fortsätta så.

Lyssna på avsnittet

Kulturnytt i P1 om verket ”Pile it on”

Kan kroppen få oss att minnas det hjärnan glömt? Och vad händer i våra kroppar när vi minns? Det är frågor som Örjan Anderssons nya dansföreställning Pile it on kretsar kring.

Lyssna här

Bakom scenen på Goldberg Variations

Se Örjan Anderrson berätta om arbetet med föreställningen Goldbergs Variations, 2015.

Se klippet

Danspodden Isadora

Danspodden Isadora intervjuar Örjan Andersson gällande samarbetet med Scottish ensemble.

Lyssna på avsnittet

Artist talk med Örjan Andersson i Washington

Örjan Anderssnon och en framstående grupp paneldeltagare undersöker svensk samtida koreografi och dans ur olika perspektiv: koreograferna, kritikern, programmeraren, producenten och naturligtvis publiken. Moderator: Lis Hellström Sveningson, kulturjournalist.

Samtalet arrangerades i ett samarbete mellan Sveriges ambassad, Kennedy Center och International Consortium for Advancement in Choreography – Dance ICONS, Inc.

Se samtalet

Örjan Andersson 2000x910