Robin Jonsson

Robin Jonsson har skapat och turnerat verk efter att han studerade färdigt på P.A.R.T.S. i Bryssel 2008. Flera av verken som han skapade under studietiden fortsatte turnera under flera år såsom ”Super Conflict” och ”I Believe I Can see the future”. Dessa verk tillsammans med Simulations baserades på en extremt noggrann kopiering och sedan simulering av virtuella karaktärer ur tv-spel, animation och liknande medier.

Senare arbetade han på liknande sätt med Zombier och rent skådespeleri i The Hollows 1 och 2, den senare hade premiär här på Dansens Hus, och de tidigare på MDT.

En gemensam nämnare för alla Robins verk är dekonstruerandet av hur mänskliga kroppar representeras artificiellt, i form av animation, dockor eller robotar.
– Mitt intresse fokuserar på konstruktionen och representationen av dessa virtuella kroppar, deras beteenden, deras rörelsekvalitéer, fysik och fysiologi. Till exempel hur rörelser och förhållandet till gravitationen simuleras eller hur de har skapats för att framstå som naturliga i sina rörelsescheman.

Sedan några år har Robin fokuserat sitt arbete på mänskligt formade robotar och på vad de kan tillföra till scenkonstfältet i föreställningarna ”The most human” och nu aktuella ”Other than human” som har urpremiär på Dansens Hus i april 2020.

MER ROBIN JONSSON

Prova robotyoga hemifrån

Nu kan du testa robotyoga tillsammans med roboten Alex och människan Robin hemifrån. Rulla ut en yogamatta om du har, eller ta någonting annat som är lite mjukt. Dra igång vår robotyoga på valfri skärm (TV, padda eller mobil).

Alex och Robin leder oss igenom några enkla och några lite mer utmanande yogaövningar. Passet tar cirka 7 minuter och passar för alla. Om det är någon övning som känns för utmanande kan du alltid lägga dig ner och vila dig genom just den övningen.

Se klippet.

Robotdansaren Alex

Robin Jonsson delar med sig av arbetet med Alex inför föreställningen ”The most human”. Programmeringen, repetitionerna och den mänskliga relationen.

Se klippet

Dansverket: The most human (2018)

Ett dansant verk som undersöker vad som är mänskligt, närvaro och autenticitet. Verket speglar den radikala förvandlingen av samhället, framförallt inom serviceyrken, industrin och vården, där robotar tar över människors jobb men även i stor utsträckning samarbetar med människor. I The most human ersätter en robot en mänsklig dansare samt samarbetar med en annan. Roboten är humanoid, intelligent och autonom och påverkar verkets process och färdiga resultat.

Se hela verket

Alex ❤️ dans

I projektet ”Alex ❤️ dans” kommer skolklasser i låg och mellanstadiet hitta på rörelser till Alex som sedan kommer att skapa en koreografi utifrån elevernas material. De får även önska musik och genom filmad instruktion skicka digitala danser till Alex. Allt detta sker online.

Projektet vill uppmuntra till dans och rörelse på nya sätt med fokus på delaktighet och eget skapande. Skolelever blir ofta extra uppmuntrade om det är just en robot som ber dem dansa och känner en stolthet över dansen som de själva skapat.

Läs mer och ta kontakt med Robin

Dansverket: Simulations (2010)

Med hjälp av alla former av mänskliga simuleringar, från dockor till spel till robotar, filosofierar verket kring vad det betyder att vara mänsklig i en digital värld.

Se hela verket

Robin Jonsson älskar ljud

Han har spelat in alla möjliga ljud från många platser i och runt Stockholm.  Här kan du lyssna på en intervju med honom  i Sveriges Radio om just ljudinsamlandet.

Ta del av alla ljud som Robin samlat på sig

här Lyssna på intervjun

ad