Hela säsongens program

KÖP

26 & 27 jan

Andersson Dance
Alae

Ett helaftonsverk för en flygel, en pianist och tre dansare, som tillsammans ger sig i kast med Beethovens magnifika pianomusik.

Örjan Andersson och Andersson Dance har skapat verk för och gästspelat på Dansens Hus i över tjugo år. Nu återkommer de till Stora Scen med helaftonsverket Alae. Föreställningen är ett konstnärligt möte mellan Örjan Andersson och den New York-baserade pianisten Per Tengstrand, en av Sveriges mest framgångsrika musiker på de internationella konsertscenerna. Örjan har skapat Alae med Pers Beethoventolkningar som utgångspunkt och föreställningen har sedan vuxit fram genom samtal och diskussioner dem emellan.

–Hans liv med sonaterna och de bilder och minnen dessa frammanar under framföranden runt om i världen har blivit ett arbetsmaterial för mig och dansarna, säger Örjan Andersson. Jag är intresserad av hur vi lyssnar på musik och vad bilden gör med lyssnandet.

Verket Alae hade premiär på Växjö Konserthus i samproduktion med Regionteatern Blekinge Kronoberg i september 2017 och har turnerat runt om i Sverige via Dansnät Sverige.

Läs mer

Örjan Andersson

Örjan driver sitt kompani Andersson Dance sedan mer än tjugo år tillbaka och har under de senaste åren mött en stor och bred publik genom en rad tvärkonstnärliga samarbeten och beställningar. För Andersson Dance skapar Örjan Andersson koreografiska verk, ofta med fokus på kroppens inneboende möjligheter och begränsningar – i allt från större live-musikverk till opera, till textbaserat arbete och till utforskandet av klassisk musik. Han är känd för att blanda scenens olika yrkesutövare, som till exempel skådespelare, operasångare, musiker och dansare, så att de arbetar tillsammans och kommunicerar med ett och samma fysiska språk. Senast Örjan skapade ett verk med klassisk musik som utgångspunkt var det kritikerrosade Andersson Dance och Scottish Ensemble Goldberg Variations – Ternary patterns for insomnia som uruppfördes på Dansens Hus 2015. Andersson Dance harförutom återkommande nationella turnéer, tidigare gästspelat i Ungern, Storbritannien, Tyskland, Irland, Norge, Finland, Danmark och Korea. 

Per tengstrand

Per Tengstrand föddes 1968 i Växjö. Han började spela piano vid 6 års ålder med sin mor som lärare, fram till att han började studera för Hans Pålsson när han var 13 år. Han gick sedan på Musikhögskolan i Malmö och Konservatoriet i Paris, där publiken bröt det trehundra år långa förbudet att applådera vid examenstävlingen efter att han spelat Proko evs andra pianokonsert. Han kammade hem priser i internationella tävlingar i Paris, Bryssel och Geneve, och genom förstapriset i Clevelands Internationella Pianotävling debuterade han på Lincoln Center i New York 1997.  Därefter har han spelat i salar som Kennedy Center, Weill Hall i Carnegie Hall, Musikvereins Stora Sal, Gewandhaus i Leipzig, Suntory Hall i Tokyo, varit solist med Detroit Symphony, National Symphony, Japan Philharmonic, Osaka Philharmonic, Residentieorkestern i Haag, Orchestra de la Suisse Romande, Singapore Symphony och Orchestre National de France. Per Tengstrand gav den sista konserten i Guvernörens palats i Hong Kong under brittiskt styre, med Chris Patten och Margaret Thatcher i publiken. Han gjorde 2016 en afton med musik och tal  i FN-högkvarteret i New York tillsammans med Jan Eliasson.  Per Tengstrand är konstnärlig ledare för serien Music on Park Avenue i New York, samt en festival i Växjö. Han gör också regelbundet kvällar runtom i Sverige som han kallar för Konversationer vid Klaviaturen. Han är mottagare av kungamedaljen Litterus et Artibus.


VI TROR ATT DU OCKSÅ GILLAR:

9 14 april 2018

KÖP

Biljetter

Ombudsbiljetter

Praktisk info

Plats: Stora scen
Längd: 90 min inkl paus

 • ”Missa inte!”

  SvD

 • ”Hejdlös passion”

  DN

 • ”Glödande kraft som tar andan ur en”

  SvD

 • ”Formidabelt dansverk till lysande Tengstrand”

  Smålandsposten

Introduktion 26 jan kl 18.00

Beethoven- den passionerade och kompromisslösa kompositören. Introduktion av Eva Sjöstrand. Biljett till introduktionen kan endast köpas i samband med köp av biljett till föreställningen Alae. Läs mer här.

Syntolkning 27 januari

Föreställningen syntolkas.

MEDVERKANDE

Koreografi Örjan Andersson
Musik Ludwig van Beethoven:
Pianosonat d-moll op. 31 nr. 2 “Spöksonaten”
Pianosonat Ass-dur op. 110
Pianosonat f-moll op. 57 "Appassionata"
Piano Per Tengstrand
Dansare Ida “Inxi” Holmlund
Javier Perez
Paul Pui Wo Lee
Kostymdesign Bente Rolandsdotter
Scenografi och ljusdesign Chrisander Brun 
Teknik och teknisk samordning Lumination
Foto Chrisander Brun
Produktionsledare och ensembleansvarig Ina Sletsjøe 
Produktion Andersson Dance & Nordberg Movement
Med stöd av Kulturrådet, Stockholm Stad och Stockholms Läns Landsting
Samproduktion Andersson Dance och Regionteatern Bleking Kronoberg 
med produktionsresidens hos Västerås Konserthus
Management Nordberg Movement

Hela säsongens program