Hela säsongens program

KÖP

13-14 okt

LATE NIGHT
Antero Hein & Tony Tran

Välkommen till Late Night - en otyglad helkväll med en mix av sceniska uttryck; dans, performance, ljud och musik. Du möter konstnärer och artister in på bara skinnet. Resultatet är en kväll som du aldrig vet hur den slutar. Bångstyrigt, modigt och lekfullt. För dig som vill uppleva och känna mer scenkonst!

Denna Late Night-kväll inleds med verket Schismogenesis (Makt och avmakt) på Lilla scen tillsammans med koreograferna Antero Hein och Tony Tran. Efter det  möter vi Dansens Hus ”Koreograf på plats” Shirley Harthey Ubilla. Hon arbetar för närvarande med ett helt nytt verk här på Dansens Hus. Under denna kväll får vi ta del av Shirleys arbete, och får en inblick i var hon befinner sig i processen.

Foto: Zbigniew Ziggi Wantuch

Antero Hein & Tony Tran – Schismogenesis

Två män utövar en ritual: en lekfull, djurisk koreografi. Genom repetitiva rörelser och angrepp skapar de rytmiska takter. Deras kroppar smälter ihop, men sedan skiljs åt – deras relation blir mer och mer komplex. Medan ljus och skuggor formar rummet omkring dem, intensifierar duettens fysiska anfall, och därmed skapas en visuell, uttrycksfull och intim värld. SCHISMOGENESIS (makt och avmakt) är ett samarbete mellan koreograferna och dansarna Tony Tran och Antero Hein.

Inspirerat av Gregory Batesons teori om schismogenesis, utforskar verket olika former av fysiskt partnerskap som påverkar och reglerar dynamiken mellan två parter. Bateson använder sig av begreppet schismogenesis för att beskriva en process som leder till en stegrande dynamik mellan grupper eller individer. Denna process eskalerar desto mer parterna interagerar och kliver över varandras gränser, och åskådarna får bevittna deras risktagande och sårbarhet.

 

om Tony tran

Tony frilansar inom samtida dans och är baserad i Oslo. Han grundade danskompaniet Tran/Rivrud Project tillsammans med Hedda Rivrud 2013. De har skapat flera verk ihop som har turnerat i Norge och utomlands. Tony har även jobbat med många andra koreografer och samarbetat med andra konstnärer i flera olika fält.

om Antero hein

Svensk-finska Antero utbildades vid Oslo National Academy of the Arts och gick ut 2012. 2013 grundade han Hein Creations, där han numera skapar med verktygen film, foto, dans och parkour. Antero dansar som frilansare och är baserad i Oslo, och får möjlighet att resa världen runt genom sina egna och andras projekt.

om Jens L. Thomsen

Jens L. Thomsen grundade, och leder innovativa och experimentella färöiska bandet ORKA, som är kända för sitt unika uttryck med egenbyggda instrument. Jens har komponerat musik för teater med bland annat Det Faerosche Compagnie, och även ljudspår för prisbelönade kortfilm av Marianna, Morkore & Rannvá Káradóttir and Heidrik á Heygum. Jens har turnerat Europa och Nordamerika med flera artister, och har lagt sin prägel på över 100 album av bland annat Eivor Pálsdóttir, Martha Wainwright och Travis.

om Shirley Harthey Ubilla

Shirley är utbildad vid Dans och cirkushögskolan och Åsa folkhögskola. Hennes arbete går att definieras utifrån två utgångspunkter: en som tar avstamp i streetdance som genre och dess tradition och den andra som rör sig från en teoretisk, samtida performativ inriktning. Hon är även del av dans och performancegruppen JUCK som sedan 2013 har varit aktuella i olika sceniska och sociala sammanhang med stor framgång.  Shirleys konstnärskap genomsyras av frågor rörande genus, vithet, feminism och intersektionalitet.

KÖP

Biljetter

Praktisk information

21:00 - Föreställningen Schismogenesis (Makt och avmakt) visas på Lilla scen
22:00 - Möte med koreograf Shirley Harthey Ubilla

LATE NIGHT 27-28 sep

Kika även in Late Night med Marika Peura, Viktor Fröjd, Christine Nypan, TowLie och Johannes Björhn

LATE NIGHT 5-6 okt

Kika även in Late Night med Björn Säfsten och FLiM

MEDVERKANDE

Koreografi, dansare Antero Hein
Tony Tran
Kompositör Jens L. Thomsen
Foto & video Hein Creations + Zbigniew Ziggi Wantuch
Samproducenter Dansearena Nord
Seanse Art Center
Menningarmiðstöð Fljótsdalshéraðs
I samarbete med Reykjavik Dance Atelier
Kulturhuset/Stadsteater Stockholm
Finansierad av Nordisk Kulturfond
Kulturrådet Norge
Fond for Utøvende Kunstnere Norge
Dansekunst i Ostfold
Moss Kommune

Hela säsongens program