Hela säsongens program

KÖP

27-29 april 2017

Cullbergbaletten 50 år
Eurydike är död & Protagonist

I år firar Cullbergbaletten 50 år av epokgörande och banbrytande samtida dans. Jubileet firas med två viktiga verk ur kompaniets historia: Eurydike är död av Birgit Cullberg från 1968 i instudering av Mats Ek och Ana Laguna och Protagonist av Jefta van Dinther från 2016.

Eurydike är död och Protagonist undersöker båda behovet och efterverkningarna av en revolution.

Mötet mellan två monumentala koreografier från Cullbergbalettens repertoar ger en ny energi som låter publiken se de inneboende konstnärliga kvaliteterna i varje arbete. Eurydike är död hade premiär i januari 1968 och blev ett viktigt politiskt verk om individens kamp mot makt och förtryck i en diktatur. Birgit Cullberg var inspirerad av filmen Slaget om Alger, i regi av Gillo Pontecorvo och den grekiska mytologin.
Musiken är skapad av Ennio Morricone. Återuppsättningen av Birgit Cullbergs Eurydike är död sker i samarbete med Mats Ek och Ana Laguna.

Protagonist av Jefta van Dinther skapades med fjorton dansare och hade premiär på Julidans i Amsterdam sommaren 2016, till sång av musikundret ELIAS.

Foto: Lauren Clifford

Foto: Lauren Clifford

Glitter, bubbel och födelsedagsfirande 27 april
Efter föreställningen är alla i publiken välkomna att stanna kvar och ta del av DANCEOKE med ÖFA-kollektivet samt dans till DJ:arna Karim & Karam och Zhala.

 

21.15 Karim & Karam, Lilla scenen (ca 60 min)
21.15 ÖFA, Garderobsplan (ca 30 min)
22.30 Zhala, Lilla scenen
22.30 ÖFA, Garderobsplan (ca 30 min)
23.30 Festen avslutas

Foto: Urban Jörén

Hela säsongens program