Hela säsongens program

KÖP

24 – 26 nov 2017

Virpi Pahkinen
Deep Time

Det är fyra år sedan sist, men i slutet av november är Virpi Pahkinen äntligen tillbaka. Nu med ett dyk ner i tidens oändliga djup

Den 24 november är det urpremiär av nya verket ”Deep Time” – en helaftonskväll med Virpi Pahkinen själv och fem dansare.
”Deep Time” rör sig i musikens arkeologi, såväl som dess vibrerande samtid. Från bronslurens melankoliska urljud till svävande elektroniska moln.

Ett ikoniskt lugn vilar över scenen. En skir sopranstämma i loopade lager möter en koreograferad drönare.
Timglaset silar sekunder och sekel. I ett slag, dras draperiet undan och bakom blottas ett kaos av kroppar i ett stroboskopiskt skimmer.
Mänskliga och teknologiska kroppar dansar tillsammans i en omslutande ljudkupol.

press

SVT: Anna Järvinen och kvinnorna
SR Sommar i P1
SR Sisuradio

 

OM VIRPI PAHKINEN

Flerfaldigt prisbelönta koreografen Virpi Pahkinen har turnerat sina verk i Sverige och världen i större delen av sitt liv, och har fått goda recensioner i över 45 länder. I sin dubbla koreograf- och dansarroll har hon uppträtt på festivaler och scener i bland annat Australien, Mexico, USA, Sydafrika och Libanon.

Pahkinen har gjort beställningsverk för både kompanier och institutioner såsom Vietnams nationalbalett, North 59°, Skånes Dansteater och Ballet Poznanski. I maj 2017 hade hennes senaste verk ”Cantus Arcticus” urpremiär på Finska nationaloperan i Helsingfors.

I Pahkinens långa karriär finns samarbeten med koreografer och dansare över hela världen liksom överskridande samverkan med aktörer på konstens alla fält, bland andra japanska kotospelaren och kompositören Chieko Mori och regissören och dramatikern Ingmar Bergman.

Virpi Pahkinen har också skapat ett antal dansfilmer som sänts både i svensk rikstelevision och visas på dansfilmsfestivaler över hela världen. Nu senast släpptes filmen Det sjunde saltet som hade premiär på SVT1 5 november 2016. 2013 gavs hennes debutroman Ormbäraren ut på MBM förlag.

2011 fick Pahkinen Sveriges kungliga medalj Litteris et Artibus.

 


KÖP

Biljetter

Ombudsbiljetter

Praktisk info

Längd: 60 minuter
Spelas på: Stora scen

Eftersnack 25 nov

Stanna kvar! Efter föreställningen sker ett eftersnack med koreografen Virpi Pahkinen och Bodil Persson, lektor i dans på Stockholms Konstnärliga Högskola.

MEDVERKANDE

Koreografi Virpi Pahkinen
Dans Pontus Sundset Granat
Sakari Romero Tuurala
Philip Sundset Granat
Corrado Di Lorenzo
Hui-Han Hu Gustavsson
Virpi Pahkinen
Komposition Jonas Sjöblom
Sopran och medkompositör Tua Dominique
Musikinslag Ave Maria, O eterna Deus av Hildegard Von Bingen (1098-
1179) samt Meretseger av Roger Ludvigsen
Kostymdesign Zita Merényi Provo-CUT™
Ljusdesign Tobias Hallgren (Lumination of Sweden)
Producent Ellika Lindström (Bohm Bohm Room)
Med stöd av Statens Kulturråd
Stockholms Stad
Foto Marita Liulia
Pressfoto och trailer José Figueroa

Hela säsongens program