Hela säsongens program

KÖP

21 & 22 mars 2018

Zero Visibility Corp (NOR)
Again

Sju suveräna dansare och symfonisk elektro i en visuellt stark föreställning om människornas upprepade strävan efter att känna sig levande, om att bli sedda och att känna sig värdefulla. En maffig helhetsupplevelse av norska Zero Visibility Corp

Eftertraktade koreografen Ina Christel Johannessen, sju suveräna dansare, musik för symfoniorkester och en ljudkonstnär med ett unikt instrument. Tillsammans blir det AGAIN – en storslagen kväll där elektro möter kraftfulla dansare och en böljande scenbild.

Som så ofta i Ina Christel Johannessens verk kretsar frågorna kring livets motsättningar. Närhet och distans. Styrka och skörhet. Tillsammans med framlidne kompositören Marcus Fjellström har hon i AGAIN skapat ett stort symfoniskt dansverk. Det brusar, gnistrar och sprakar i Fjellströms klanger som skapar ett ljudlandskap med intensiv atmosfär.

Dansarna är valda med ett stort spann i fråga om ålder och erfarenhet. De balanserar Ina Christels koreografi i det komplexa samspelet mellan orkester, rörelse och visuell scenbild. Klänningar och kostymer i svart och vitt tar orkesterns estetiska uttryck upp på scenen. Som kontrast – en flexibel scenfond av böljande wellpapp.

AGAIN, är strukturerad i fyra satser:

AGAIN
come again
again and a gain
and again…it might not happen…

Again hade urpremiär på NorrlandsOperan den 30 november 2012. Den har därefter presenterats på turné i Europa och kommer nu till Dansens Hus innan de fortsätter till Kanada.

Foto: Tina Poppe

Foto: Tina Poppe

INA CHRISTEL JOHANNESSEN

Ina Christel Johannessen är en pionjär och en av norsk samtidsdans allra största namn
1996 grundade hon Zero Visibility Corp som har sin bas i Oslo. Sedan kompaniet fick sitt internationella genombrott 2003 med ”it´s only a rehearsal” har de turnerat världen över.
Johannessen är utbildad dansare och koreograf vid Konsthögskolan i Oslo där hon också undervisar.
Hon har koreograferat för bland annat Nationalteatern i Oslo, CCDC Hong Kong, Kungliga Operan i Stockholm, Göteborgsoperan, Cullbergbaletten och Helsinki City Dance Company.
Hon har också under många år samarbete med det norska nationalkompaniet Carte Blanche och skapat hela 14 helaftonsföreställningar för kompaniet.
De senaste åren har hon också haft uppdrag för bland annat Kulturhuset Stadsteater. Där har hon dels samarbetat med koreograferna Kenneth Kvarnström och Örjan Andersson i ”Piano piano”, dels visat det egna verket ”Come back to see us”.

Marcus Fjellström, kompositör till Zero Visibility Corps

Marcus Fjellström, kompositör till Zero Visibility Corps "Again"

MARCUS FJELLSTRÖM

Kompositören Marcus Fjellström (1979-2017) multimediaartist som skapade både orkestral och elektronisk musik. Marcus komponerade för Svenska Kungliga Baletten, Scottish Chamber Orchestra och en mängd etablerade ensembler, solister, konstnärer och filmskapare.
Musiken till föreställningen ”Again” är specialkomponerad i nära samarbete med Ina Christel Johannessen.
– Min musik är ganska gestisk och bygger på energiflöden och estetiska gestalter. Jag brukar undvika melodier i mitt komponerande eftersom jag hellre eftersträvar en känsla av tillstånd snarare än ett konventionellt musikaliskt förlopp. Jag tror att min musik kan ge dansen ett slags eget utrymme som gör att den inte konkurrerar så mycket med åskådarens direkta fokus.


VI TROR ATT DU OCKSÅ GILLAR:

Sunny 24 & 25 april 2018

KÖP

Biljetter

Ombudsbiljetter

Praktisk info

Längd: 1 timme 20 minuter
Spelas på: Stora scenen

Eftersnack 21 mars

Stanna kvar! Efter föreställningen sker ett eftersnack med koreografen Ina Christel Johannesen.

MEDVERKANDE

Koreografi Ina Christel Johannessen
Kompositör Marcus Fjellström
Dansare Antero Hein, Line Tørmoen, Pia Elton Hammer, Sudesh Adhana, Christine Kjellberg, Anne Plamondon, Mate Meszaros
Musiker Tommy Jansen
NorrlandsOperan Symphony Orchestra
Ljusdesign Kyrre Heldal Karlsen
Scenografi & kostymdesign Graa Hverdag AS / Kristin Torp
Ljustekniker Thomas Bruvik
Ljudtekniker Morten Pettersen
Scen- & kostymtekniker Aleksandra Misztur
Turnéledare Kirsti Ulvestad, Genereal Manager zvc
Foto Yaniv Cohen and Carl Thorborg
Production Zero visibility corp. and NorrlandsOperan
Samproduktion Carte Blanche, Bærum Kulturhus, Zero visibility corp. is supported by Arts Council Norway

Hela säsongens program