Lär känna tre av höstens koreografer!

Nu kan du som publik upptäcka, lära känna och fördjupa dig i några av säsongens koreografer i nya Galleriet i vår foajé.

Tre av Sveriges mest inflytelserika koreografer – Gunilla Heilborn, Virpi Pahkinen och Khamlane Halsackda finns presenterade i filmer som ger inblick i deras skapandeprocesser och konstnärskap. I en särskild del av Galleriet gör respektive koreograf även en egen utställning under hösten. Först ut är Khamlane Halsackd. Galleriet finns vid vänster ingång till Stora scenen. Så passa på att kolla in nästa gång du är här på föreställning – innan eller i pausen.

 

KHAMLANE HALSACKDA

Malmöbaserade Khamlane Halsackda är född i Laos och uppvuxen i London. Under sina år där hann han arbeta på bland annat The Royal opera House så väl som med kompaniet Random Dance. Han har också jobbat med artister som Kylie Minogue och Christina Aguilera samt varit koreografiassistent för en av Harry Potterfilmerna. Idag koreograferar han sina egna verk där han undersöker hur identitet upplevs och vad den betyder för oss och andra. Genom att dela sina personliga erfarenheter vill han få andra att ifrågasätta sina egna idéer och öppna sig för världen och varandra.

I höst är Khamlane Halsackda aktuell på Dansens Hus med utställning under perioden 8-29 september samt med föreställningen Ursäkta oss 16-18 november.


GUNILLA HEILBORN

Koreografen och filmskaparen Gunilla Heilborn har hyllats för sina unika föreställningar spetsade med humor och träffande ironi. Intelligent och poetiskt upplöser hon gränsen mellan allvar och humor. Gunilla Heilborns unika sätt att kombinera text, video och bild har gett henne en ställning som en av Sveriges mest intressanta scen- och filmartister. Hon har flera gånger Guldbaggenominerats för sina kortfilmer och vann 2007 med filmen Hur man gör.

I höst är Gunilla Heilborn aktuell på Dansens Hus med utställning under perioden 3-29 oktober samt med föreställningen The Wonderful and the Ordinary 27-28 oktober


VIRPI PAHKINEN

Flerfaldigt prisbelönta koreografen Virpi Pahkinen har turnerat sina verk i Sverige och har mött rosande kritik i över 45 länder. Hennes karriär har även tagit henne till okonventionella scener som biblioteket i Alexandria och Nobelfesten i Stockholm. 2011 fick hon Sveriges kungliga medalj Litteris et Artibus, för sitt enastående konstnärliga bidrag och 2014 mottog hon Cullbergpriset med motiveringen: “Som ett djurlikt väsen, med meditativa, graciösa och minimalistiska uttryck, hänför och vidgar Virpi Pahkinen sin publik”.

I höst är Virpi Pahkinen aktuell på Dansens Hus med utställning under perioden 4-26 november samt föreställningen Deep Time 24-26 november.