Johannes Dokumentar2 1920x1080

Den 1 mars 2020 klev Johannes Öhman in över tröskeln till Dansens Hus som ny konstnärlig ledare. Det blev en start han aldrig, i sin vildaste fantasi, hade kunnat drömma om.
– För mig och för många är den tid vi lever i nu väldigt märklig. Hösten på Dansens Hus kommer inte se ut som någon annan höst. Och därför har jag bestämt: nu gör vi den annorlunda. Vi testar och leker med våra scenutrymmen och lokaler, och redan nu under våren öppnar vi upp huset, i än högre grad, för fältets utövare, säger Johannes Öhman.
 

Nya omständigheter har gjort att teatern har fått tänka om och tänja på gränserna för vad huset är och kan göra. Att kunna visa dans live på scenen och skapa ett verkligt möte med publiken har varit utgångspunkten i programläggningen.
– Den drivande motorn i mig under den här tiden har varit att vi ska fortsätta att sätta saker på scenen, även om det kanske blir helt exklusivt för bara 50 personer, säger Johannes Öhman.

Fokus ligger på Sverigebaserade koreografer och dansare. Många av dom kommer att göra helt nya verk som har urpremiär på våra scener i höst. Det blir etablerade, såväl som relativt färska koreografer. Programmet är dock ännu långt ifrån klart och fler namn kommer att släppas under våren och sommaren. 

Vid sidan av programläggningen har vi också redan nu, under våren och försommaren, lagt om vår verksamhet. Vi öppnar upp husets studios så mycket det bara går för att konstnärer ska ha en möjlighet att verka även under de förutsättningar som råder. I samarbete med Danscentrum Stockholm erbjuder vi också arvoderade sommarresidens där Stockholmsbaserade dansare och koreografer får möjlighet till studiotid.