Johannes Dokumentar2 1920x1080

Johannes är sedan i våras chef hos oss på Dansens Hus dit han kom direkt från jobbet som konstnärlig ledare på Staatsballett i Berlin. I dokumentären får vi följa honom under tre månader på hans jobb vid Staatsballett – ett uppdrag som började i kaos men slutade i hyllningar. Det blir en inblick i en vardag som handlar om att ständigt tvingas balansera mellan budgetar, konstnärliga val och det utmanande skiftet mellan klassisk balett och nutida dans. 

Dokumentären startar från början, 2018, när det blev klart att han skulle ta över det prestigefyllda kompaniet tillsammans med sin kompanjon Sasha Waltz. 

– Kompaniet fick reda på via media att jag och Sasha skulle ta över, vilket var olyckligt. Det skapade riktigt dålig stämning. Både det faktum att det var ett tvådelat ledarskap och att en av de konstnärliga ledarna kom från den samtida fältet var väldigt impopulärt. Det startades kampanjer med skriftliga upprop och till och med demonstrationer, säger Johannes Öhman.

Men två år senare hade buropen bytts mot hyllningar. 2019 blev kompaniet utnämnt till  ”årets kompani i Tyskland”  av danstidningen ”Tanz”, och kompaniet sålde fler biljetter än någonsin tidigare i sin historia.

Hur ser du nu, med lite distans, på din tid på Staatsballett?

– Åren i Berlin är en upplevelse som lever starkt inom mig. Det är en fantastisk erfarenhet att ha lyckats driva igenom en reformering av ett så konservativt kompani som Staatsballett Berlin, och att komma ut på andra sidan med ett stort och fullt förtroende från både kompaniet och publiken. Det känner jag mig både ödmjuk och stolt över.
Efter turbulensen i starten blev det uppenbart för mig att det som programläggs och sätts på scenerna är det som osvikligt är överordnat allt annat. Dansen vann över de räddhågsnas destruktivitet! Det var också en oerhört stark upplevelse att arbeta och verka mitt i det enorma kulturengagemang som är så djupt rotat i den tyska bildningstraditionen . Det kommer jag bära med mig för resten av mitt liv.

Programmet visades lördag 28 november kl 19.00 i SVT2. Dokumentären ligger kvar på SVT Play fram till 31 maj 2021. I samband med detta gästade också Johannes Kulturstudions studio och pratar om svensk dans och den samtida dansens utveckling.

Till dokumentären på SVTPLAY