Bild från kompaniet Spinn. Foto: Malin Johansson

kl 13.15–14.15 på DOCH

Samtal:
Hur inkluderande är dansutbildningar idag?

Fyra danskonstnärers berättelser om hur de navigerar mellan olika dansutbildningar i Sverige och Europa. Vems kropp ska anpassas till vad inom dansutbildningar idag? Hur når vi bortom de attityder och beskrivningar som inkluderar vissa kroppar medan de särskiljer eller utesluter andra?

Medverkande:

Sindri Runudde
Emilia Wärff
Anna Bergström
Joel Brown

Moderator:

Annika Notér Hooshidar

Sindri Runudde är koreograf och dansare som har utbildning i både dans och cirkus på DOCH Dans och Cirkushögskolan. På konferensen visar han också verket Blue Java (2017) som han skapat tillsammans med Tanja Andersson. 2015 skapade han installationen Blå kongo som bland annat presenterats på utställningen ”Kännbart”, som visats på konsthallar runt om i Sverige. Runudde har dansat med Skånes Dansteater i föreställningarna “Spectrum” (2017) och ”M&M&M”(2015). Han har även arbetat med Stina Nyberg i verket “Shapes of States”(2016) och med Carl Olof Berg i ”The Manchild Research Project” (2015) som en del av projektet exChange Moçambique- Sweden.

 


Emilia Wärff arbetar som frilansande formgivare och dansare. Sedan 2010 har hon varit en av Danskompaniet Spinns centrala dansare. Danskompaniet Spinn är ett professionellt internationellt danskompani med bas i Göteborg. Spinn är Sveriges första integrerade danskompani, bestående av dansare både med och utan funktionsnedsättningar. Wärff har även samarbetat med koreografen Anna Westeberg och musikern Nina de Heney i föreställningen The Body 2011 och med koreografen Gilda Stillbäck i föreställningen Vem är starkast?, en integrerad dans- och teaterföreställning för barn och unga.
2004 tilldelades Wärff International Philantropist Award / Overcoming the Outer Limites och 2015 tilldelades hon ett stipendium från Ljugbergsfonden för sitt banbrytande arbete. www.danskompanietspinn.se

 


Anna Bergström är samtida dansare med en bakgrund i performance, talteater och fysisk teater. Bergström arbetar med Danskompaniet Spinn som dansare och projektledare för SpinnVäxa/SpinnUnga. Målet med ungdomsverksamheten är att den ska vara tillgänglig för alla, i åldersgrupperna 3-15, oavsett om en har en funktionsnedsättning eller inte. Där en del ser begränsningar ser SpinnVäxa/SpinnUnga bortom detta och ser möjligheter istället för hinder. Bergström har även arbetat med Candoco Dance Company, The People Pile, Not Quite, och koreografen Eva Ingemarsson, Frauke Requardt, Benedikte Esperi mfl. www.danskompanietspinn.se

 


Joel Brown är dansare och singer songwriter från USA, numera anställd i kompaniet Candoco Dance Company. Han har tidigare arbetat som dansare i AXIS Dance Company i Oakland, Kalifornien (2012-2014). Brown har utöver detta producerat två solo skivor, “From the Dance Studio” och “In Retrospect” samt skapat musik till sin brors, dansaren och koreografen, Graham Browns dansteater stycken “Apple Falling” och “You”.

Brown har medverkat i verk av och samarbetat med koreografer som Yvonne Rainer, Marc Brew, Alex Ketley, Victoria Marks, Amy Seiwert, Sonja Delwaide, Sonsherèe Giles, Sebastian Grubb och Graham Brown. Han har genomfört omfattande turnéer i USA samt turnerat internationellt i Ryssland, Storbritannien och Sverige. Brown medverkade under 2012 som gästartist med AXIS i FOXs ”So You Think You Can Dance”. Brown nominerades dessutom till Isadora Duncan Award för Outstanding Individual Achievement in Performance för AXIS hemmasäsong föreställning 2013.  www.candoco.co.uk/home

 


Annika Notér Hooshidar är högskolelektor i dansinterpretation och modern/nutida dans och har en licentiatexamen i pedagogik vid DOCH/Dans och Cirkushögskolan/Stockholms konstnärliga högskola. Notér Hooshidar har lång erfarenhet av undervisning i dansteknik och dansdidaktik. Notér Hooshidar arbetar för närvarande med forskningsprojektet ”Vem får dansa, en studie om kommunikation och interaktion i en inkluderande dansensemble”.