Föreställningsbild ur "Metamorphoses" av Panaibra Candra. Foto Jose Figueroa

kl 14.30–15.15 på Dansens Hus Lilla scen

Panelsamtal:
Visioner! Hur ser dansen ut om 5 år i Sverige och Europa?

Välkommen till detta panelsamtal där de framtida visionerna om inkludering ställs i relation till dagens situation.

Medverkar gör Veera Suvalo Grimberg, Spinn Danskompani, Christine Bylund, Cristina Caprioli och Julia Sundberg från Kulturrådet. Moderator är Annelie Gardell, teaterchef på Dansens Hus.

Christine Bylund
Christine Bylund är föreläsare, skribent och scenkonstnär. Hon har arbetat med dans och teman som makt, funktionalitet och sexualitet. Nu senast medverkade hon i festivalen Unlimited i Glasgow tillsammans med bland andra Liz Carr och Claire Cunningham. Hon bor för närvarande i Umeå och är doktorand vid Umeå Universitet.


Danskompaniet Spinn
Danskompaniet Spinn är ett professionellt internationellt danskompani med bas i Göteborg. Spinns huvudfokus är att presentera högkvalitativa dansföreställningar för alla åldrar. Spinn är Sveriges första integrerade danskompani, bestående av dansare både med och utan funktionsvariationer. Kompaniet bildades i mars 2010 av Veera Suvalo Grimberg. Spinns administration och kommunikation sköts av Producentbyrån. Under åren har Spinn skapat både mindre och större scenproduktioner, i Sverige och internationellt. Kompaniet har även skapat och lett workshops och seminarier för andra danskonstnärer, förskolebarn, museiintendenter, personliga assistenter, politiker, studenter, danslärare och många fler.


Veera Suvalo Grimberg
Veera Suvalo Grimberg är initiativtagare till och konstnärlig ledare för Danskompaniet Spinn. Hon har varit verksam som koreograf och dansare sedan 1995 och har tidigare koreograferat dansande brandmän i Vara, gaffeltruckar i Hindås och grävmaskiner i Shanghai. Hon har koreograferat invigningar av festivaler, biltunnlar och stationshus fyllda med dansande barn, unga och vuxna. Suvalo Grimberg arbetar både med amatörer och proffs i kraftfulla och humoristiska verk som ofta rör sig mellan det absurda och det innerliga, verk som både berör och sticker ut. Utifrån ett konstnärligt perspektiv handlar det om att skapa genuina och bestående möten mellan deltagare och publik.

Suvalo Grimberg är utbildad dansare på Performing Arts School i Göteborg och har dessutom studerat danspedagogik. Bland Suvalo Grimberg egna verk märks bl.a. Corridor under Ke∂ja 2009, Truckbaletten 2007-2009 och invigningen av Dansbiennalen Cyber Matrix 2006. Mellan 2004-2007 var Suvalo Grimberg stadskoreograf i Vara och hon har också arbetat som dansare med koreografer som Gun Lund, Ismo-Pekka Heikinheimo och Eva Ingemarsson. Suvalo Grimberg är sedan 2010 konstnärlig ledare för Danskompaniet Spinn.


Cristina Caprioli
Konstnärlig ledare & koreograf ccap/c.off
Uppvuxen i Italien, med mångårig danserfarenhet i Tyskland och USA, sedan tidigt 80-tal bosatt i Stockholm, där hon 1998 grundade organisationen ccap, inom vilken hon sedan dess producerat mer än 30 föreställningar, flera filmer, ett symposium, två festivaler, två utställningar, publicerat flera böcker, bedrivit flera forskningsprojekt, turnerat nationellt och internationellt, koreograferat för institutioner och vida undervisat. 2004 grundande hon även organisationen c.off, som driver projekten Kroppsfunktion och (im)perfekta koreografier. Efter två årtionden av oavbrutet banbrytande arbete, betraktas Caprioli som en av landets mest signifikanta och produktiva konstnärliga profiler.


Annelie Gardell
Annelie Gardell är teaterchef på Dansens Hus sedan 2014, dessförinnan var hon konstnärlig ledare för dansverksamheten på NorrlandsOperan. Annelie Gardell har under många år drivit ett internationellt arbete genom omfattande utbyte med utländska koreografer och danskompanier samt samproduktion med svenska kompanier, och har även varit projektledare för SIDA-kulturprojekt i Vietnam. Annelie Gardell har tidigare arbetat för Sveriges Television och Sveriges Radio som producent och programledare. Under en lång rad år var Gardell även verksam som skådespelare, regissör och teaterlärare.


Julia Sundberg
Julia Sundberg arbetar sedan 2011 vid Statens Kulturråd som handläggare för fri scenkonst och regionala frågor inom dansområdet. Hon har under större delen av sitt yrkesliv arbetat som professionell dansare både vid repertoarinstitution och som frilans, turnerat nationellt och internationellt. Hon har även verkat som koreografassistent och repetitör och undervisat yrkeselever och professionella dansare vid bland annat Danscentrum och Balettakademien, Julia Sundberg har utöver sin bakgrund inom dansområdet även en examen i juridik. Under 2015-16 arbetade hon som verksamhetsutvecklare för dans på Riksteatern med att formulera, förankra och utveckla Riksteaterns utökade dansuppdrag.