Visst är vi nyfikna på vad som händer i en koreografs hjärna när de skapar ett verk? Ofta vill vi veta i vilken kontext en föreställning har vuxit fram. Vad är drivkraften hos upphovspersonen och varför är scenen ett ställe där publik och utövare samlas för att uppleva konst? Vad händer runt omkring oss i världen och varför är det relevant för vilken konst som skapas?

För att kunna bjuda på så säkra föreställningar som möjligt har vi valt att göra alla introduktioner, fördjupningar och eftersnack digitala i år – och du hittar dem på denna sida.

Vi har även en förhoppning om att du som publik vill delta genom att dela med dig av just dina funderingar och tankar till oss – skicka in dina frågor om ett speciellt verk eller ett konstnärskap som gästar oss här på Dansens Hus. Du är såklart välkommen att ställa allmänna frågor om den samtida dansen som konstform eller ge förslag på tema för intervjuer eller personer att bjuda in. Eller – luta dig tillbaka och titta på våra tio minuters djupdykningar i en konstnärs universum.

Ta del av vår senaste Q&A med koreografen Virpi Pahkinen

I mitten av november 2020 skulle Virpi Pahkinens verk ”Black Rainbow” ha haft urpremiär på Dansens Hus Stora Scen. Pandemin ville annorlunda och verket fick spelas utan publik. Men vi hann prata med Virpi om hennes konstnärskap och specifikt om hur ”Black Rainbow” kom till i ett fullödigt Q & A med klipp från både rep och föreställning. Enjoy!