Q&A

Visst är vi nyfikna på vad som händer i en koreografs hjärna när de skapar ett verk? Ofta vill vi veta i vilken kontext en föreställning har vuxit fram. Vad är drivkraften hos upphovspersonen och varför är scenen ett ställe där publik och utövare samlas för att uppleva konst? Vad händer runt omkring oss i världen och varför är det relevant för vilken konst som skapas?

Vi har även en förhoppning om att du som publik vill delta genom att dela med dig av just dina funderingar och tankar till oss – skicka in dina frågor om ett speciellt verk eller ett konstnärskap som gästar oss här på Dansens Hus. Du är såklart välkommen att ställa allmänna frågor om den samtida dansen som konstform eller ge förslag på tema för intervjuer eller personer att bjuda in. Eller – luta dig tillbaka och titta på våra tio minuters djupdykningar i en konstnärs universum. Skicka en fråga


Från scen till stadsdel

Vilken roll spelar platsen för hållbara samarbeten inom samtida dans och scenkonst? Hur kan etablerade scener skapa större utrymme för kulturen och konsten. Dansens Hus och Orionteatern om hur genreöverskridande samarbeten på olika platser i Stockholm ger spännande möten för både publik och utövare – och hur det skapar en ny dynamik för husen.

Medverkande: Johannes Öhman, teaterchef Dansens Hus, Helena Hammarskiöld, VD Orionteatern, Viktoria Walldin, styrelseledamot Dansens Hus, partner och socialantropolog på White Arkitekter Moderator: Andrea Redmer, projektledare Dansens Hus

https://youtu.be/q9yz-Mn-Owo?t=284
Marit Shirin Carolasdotter, Nicole Neidert

Q&A | XL Ett samtal om tillhörighet och självkännedom | Våren 2021

I ett samtal om tillhörighet och självkännedom möter vi koreograferna Marit Shirin Carolasdotter och Nicole Neidert samt dansaren Anton Borgström – alla i residens på Dansens Hus under våren 2021.

Ta del av samtalet

Q&A Dansnät Sverige | Våren 2021

Dansnät Sverige – vad gör dom? Och vad är aktuellt på turné i landet i höst? Hör Carina Norée, verksamhetsledare och Malin Lundstedt, producent berätta för Dansens Hus Andrea Redmer.

Ta del av samtalet

Q&A | XL Ett samtal om motstånd | Våren 2021

Motståndet – nödvändigt, oroande och en del av konsten? I ett samtal på Dansen Hus stora scen diskuterar Anna Holmström och vIktor Fröjd, båda koreografer, tillsammans med dansaren Yared Cederlund om hur det är att arbeta i ett residens, vad som krävs för att låta processerna ta plats och hur att arbeta i grupp skapar en specifik dynamik.

Ta del av samtalet

Deborah Hay | Våren 2021

Våren 2021 skulle vi ha visat hennes verk ”Horse” med Cullberg. Istället för att möta publiken skapades en film om föreställningen och de konstnärliga processerna som ledde till premiär inför en tom salong. I detta exklusiva samtal får vi veta Deborah Hays syn på danskonsten generellt, men också hennes tankar om just Horse. Cullbergs repetitionsledare Janine Durning tillsammans med Gabriel Smeets, konstnärlig ledare Cullberg, och Johannes Öhman, teaterchef Dansens Hus, ställer frågor. Moderator: Andrea Redmer, Dansens Hus.

Ta del av samtalet

Hagar Malin Hellkvist Sellén | Våren 2021

Våren 2021 skulle vi ha visat hennes ”Bättre folk” men istället för ett publikt möte har Hagar Malin varit på vår scen och repeterat ett nytt verk med premiär nästa vinter. Hör henne berätta om detta, om varför hon är så besatt av historien och om hennes satsning på ett mentorsprogram.

Ta del av samtalet

Virpi Pahkinen | Hösten 2020

I mitten av november 2020 skulle Virpi Pahkinens verk ”Black Rainbow” ha haft urpremiär hos oss. Pandemin ville annorlunda och verket fick spelas utan publik. Men vi hann prata med Virpi om hennes konstnärskap och om hur verket kom till i ett fullödigt Q&A med klipp från både rep och föreställning.

Ta del av samtalet

Cristina Caprioli | Hösten 2020

Koreografen Cristina Caprioli ger här en introduktion till sina två verk som presenteras på Dansens Hus i november 2020.

Ta del av samtalet

Gunilla Heilborn & Robin Jonsson | Hösten 2020

Gunilla beskriver själv sin föreställning ”Give it some time” med Pieter Ampe och Robin Jonsson som stand-in som ett långsamt haveri. Lyssna på ett frikostigt samtal om belgiska män med skägg, vad som hände på Berghain en solig eftermiddag och varför det här med stjärntecken kan vara rätt underhållande.

Ta del av samtalet

Helene Billgren | Hösten 2020

Konstnären Helene Billgren har skapat scenografi och kostym i koreografen Örjan Anderssons urpremiär ”Promise Land” som dansades på Dansens Hus Lilla scen i oktober 2020. Vi hör henne berätta om samarbetet och hennes inspirationskällor. Tretton magiska minuter.

Ta del av samtalet

Örjan Andersson | Hösten 2020

Vi kan konstatera att koreografen Örjan Andersson har gästat Dansens Hus många gånger, vi kommer fram till lyckotalet 13! Här pratar vi om både förgånget, nutid och framtid – framförallt om hans urpremiär ”Promise Land”.

Ta del av samtalet

Misse Wester | Hösten 2020

Vad händer med konsten i en pandemi? Vi växlade några ord med professor Misse Wester om konsten och katastrofen. Vilken sorts konst vänder vi oss till när vi känner oss hotade?

Ta del av samtalet Läs mer

Robin Jonsson (hösten 2020)

Robin Jonsson gästade i september Lilla Teatern på Dansens Hus med sin intima föreställning ”Other than Human”. Med sig hade han roboten Alex som vuxit sig äldre och nu ställde existentiella frågor om livet och döden. Hur är det att gestalta människans relation till robotar och vad säger våra reaktioner om betraktarens öga?

Hör koreografen Robin Jonsson berätta om hur han koreograferar ett dött ting som heter Alex.

Ta del av samtalet med Robin

Ljusbilder_4