Visst är vi nyfikna på vad som händer i en koreografs hjärna när de skapar ett verk? Ofta vill vi veta i vilken kontext en föreställning har vuxit fram. Vad är drivkraften hos upphovspersonen och varför är scenen ett ställe där publik och utövare samlas för att uppleva konst? Vad händer runt omkring oss i världen och varför är det relevant för vilken konst som skapas?
För att kunna bjuda på så säkra föreställningar som möjligt har vi valt att göra alla introduktioner, fördjupningar och eftersnack digitala i år – och du hittar dem på denna sida.
Vi har även en förhoppning om att du som publik vill delta genom att dela med dig av just dina funderingar och tankar till oss – skicka in dina frågor om ett speciellt verk eller ett konstnärskap som gästar oss här på Dansens Hus. Du är såklart välkommen att ställa allmänna frågor om den samtida dansen som konstform eller ge förslag på tema för intervjuer eller personer att bjuda in. Eller – luta dig tillbaka och titta på våra tio minuters djupdykningar i en konstnärs universum.
Ta del av vår senaste Q&A med koreografen Virpi Pahkinen
I mitten av november 2020 skulle Virpi Pahkinens verk ”Black Rainbow” ha haft urpremiär på Dansens Hus Stora Scen. Pandemin ville annorlunda och verket fick spelas utan publik. Men vi hann prata med Virpi om hennes konstnärskap och specifikt om hur ”Black Rainbow” kom till i ett fullödigt Q & A med klipp från både rep och föreställning. Enjoy!
Tidigare Q&A

Virpi Pahkinen (hösten 2020)
I mitten av november 2020 skulle Virpi Pahkinens verk ”Black Rainbow” ha haft urpremiär på Dansens Hus Stora Scen. Pandemin ville annorlunda och verket fick spelas utan publik. Men vi hann prata med Virpi om hennes konstnärskap och specifikt om hur ”Black Rainbow” kom till i ett fullödigt Q & A med klipp från både rep och föreställning. Enjoy!
Läs mer

Cristina Caprioli (hösten 2020)
Koreografen Cristina Caprioli ger här en introduktion till sina två verk som presenteras på Dansens Hus i november 2020.

Gunilla Heilborn och Robin Jonsson (hösten 2020)
Gunilla beskriver själv sin föreställning ”Give it some time” med Pieter Ampe och Robin Jonsson som stand-in som ett långsamt haveri. Lyssna på ett frikostigt samtal om belgiska män med skägg, vad som hände på Berghain en solig eftermiddag och varför det här med stjärntecken kan vara rätt underhållande. För att använda Gunillas egna ord: ”underfundigt”.

Helene Billgren (hösten 2020)
Konstnären Helene Billgren har skapat scenografi och kostym i koreografen Örjan Anderssons urpremiär ”Promise Land” som dansades på Dansens Hus Lilla scen i oktober 2020. Vi hör henne berätta om samarbetet med Örjan och hennes inspirationskällor musik och design. Men vilken är egentligen hennes favoritfärg? Och vad är den mystiskt berömda tussen för något? Tretton magiska minuter.
Läs mer

Örjan Andersson (hösten 2020)
Vi kan konstatera att koreografen Örjan Andersson har gästat Dansens hus många gånger, vi kommer fram till lyckotalet 13! Här pratar vi om både förgånget, nutid och framtid – framförallt om hans urpremiär ”Promise Land” där konstnären Helene Billgren har gjort scenografi och kostym. Och vad har humor med det hela att göra?
Läs mer

Misse Wester (hösten 2020)
Vad händer med konsten i en pandemi? Vi växlade några ord med professor Misse Wester om konsten och katastrofen. Vilken sorts konst vänder vi oss till när vi känner oss hotade? Och ja – vi kom på det direkt efter inspelningen – boken heter ”Djurfarmen”, men vi menade egentligen ”Flugornas herre”.
Misse Wester är disputerad i psykologi och har tidigare varit verksam vid KTH i Stockholm och FOI. Idag är hon professor på Lunds Universitets avdelning för riskhantering och samhällssäkerhet.
Läs mer

Robin Jonsson (hösten 2020)
Robin Jonsson gästade i september Lilla Teatern på Dansens Hus med sin intima föreställning ”Other than Human”. Med sig hade han roboten Alex som vuxit sig äldre och nu ställde existentiella frågor om livet och döden. Hur är det att gestalta människans relation till robotar och vad säger våra reaktioner om betraktarens öga?
Hör koreografen Robin Jonsson berätta om hur han koreograferar ett dött ting som heter Alex.
Läs mer