Veronica Byfield Sköld

Veronica tillträdde som ledamot i Dansens Hus styrelse våren 2021.

Berätta om din relation till den samtida dansen och Dansens Hus.

Jag älskar hur den samtida dansen är så bred och tillåtande, och jag kan känna att den ofta kräver både mindre och mer av betraktaren än klassisk dans: mindre i den meningen att det enda du egentligen behöver göra är att ta in och känna, men samtidigt också mer eftersom den inte alltid presenterar en rätlinjigt berättad historia från A till Ö utan blir komplett först när den landar i dina egna erfarenheter och referenser.

När Dansens Hus slog upp sina portar höll jag själv på med dans, så mycket och ofta jag kunde, och Dansens Hus blev som ett fönster in i ett större universum – här kunde jag få access till hela dansvärlden under ett och samma tak. Jag har sett mycket fantastiskt bra på Dansens Hus, men en föreställning som etsat sig fast extra är Akram Khan när han kom till Stockholm med Kaash för kanske 20 år sen: rytmiska trummor, massor av ljus och så makalöst bra dans på det!

Hur kan din specifika kompetens bidra till styrelsens arbete och hur ser din vision för Dansens Hus ut?

Jag hoppas att jag med min bakgrund inom strategi, marknad, kundinsikt och analys kan bidra med tankar och struktur för hur Dansens Hus på ett ännu bättre sätt kan leverera på det uppdrag vi har att nå ut till en bred publik med något av det bästa som finns inom samtida dans, och att vi också på ett tydligt sätt kan beskriva hur vi gör det.

Min vision är att Dansens Hus kan bli en mötesplats för många, oavsett om man har stor eller liten erfarenhet av scenkonst, och vare sig man själv är aktiv inom dans eller bara gillar att uppleva dans, eller om man bara är nyfiken på olika sätt att uttrycka sig och se på världen utifrån olika perspektiv. Det är häftigt när dans lyckas beröra känslor på djupet samtidigt som den lyfter viktiga tankar och frågor som kan leva kvar länge efter det att ridån har gått ner.

Veronica_Byfield