Vårens världsstjärnor på Dansens Hus

En världsstjärna lyfter upp ett öde från Mabharatha. En pensionerad Pina Bausch-dansare med stil och humor. Dessutom en helkväll med vår egen Mats Ek. - En säsong fylld av hopp, berättelser, vittnen och stark stark dans. Koreografer och dansare med kroppar fyllda av många års rörelser ger allt till oss denna vår säger Annelie Gardell, teaterchef på Dansens Hus.

En världsstjärna lyfter upp ett öde från Mabharatha. En pensionerad Pina Bausch-dansare med stil och humor. Dessutom en helkväll med vår egen Mats Ek.
– En säsong fylld av hopp, berättelser, vittnen och stark stark dans. Koreografer och dansare med kroppar fyllda av många års rörelser ger allt till oss denna vår säger Annelie Gardell, teaterchef på Dansens Hus.

 

Biljettsläpp till samtliga föreställningar tisdag 28 november kl 12.00!

 

Våren på Dansens Hus bjuder på hela spektrat – från världsstjärnor till debutanter. I februari hyllar vi vår egen legend Mats Ek med en helkväll där vi möter hans konstnärskap på scenen och på filmduken. På scenen ser vi Mats Ek, Ana Laguna och Ivan Auzely framföra verken ”Yxa” och ”Potatis”. (2 februari. Stora scenen)

Äntligen är Akram Khan tillbaka i Stockholm! Verket ”Until the lions” är en historia baserad på det indiska eposet Mabharatha. Klassisk kathak möter samtida element när tre dansare och fyra musiker framför sagan om prinsessan Amba. (22-24 februari, Stora scenen)

I Frankrike är Emanuel Gat en av landets mest välrenommerade koreografer. Nu kommer han till Stockholm med verket ”Sunny”. En koreografisk upptäcktsresa med tio dansare och en musiker som samplar glöd ur hitlåten ”Sunny. Resultatet? En explosion av musik, lust och lekfullhet. (24-25 april, Stora scenen)

Ännu en ny bekantskap för den svenska publiken är italienska Cristiana Morganti. Cristiana var trogen dansare i Pina Bauschs kompani under många år. I den oemotståndliga ”Jessica and me” får vi hennes livsresa presenterad med humor och dans. (6-7 april, Stora scenen)

Hur reagerar en kropp när den tvingas eller hindras att röra sig? Koreografen Mithkal Alzghair är född och uppvuxen i Syrien, men lever i dag i Frankrike. Hans verk ”Displacement” är ett skakande verk om krig, flykt och ett liv i exil. (6-7 mars, Lilla scenen)

Late Night – är en helkväll där Sverigebaserade koreografer är kvällens curators i samarbete med Dansens Hus. I vår får publiken ett nära möte med tre danskonstnärer: Mirko Guido, Eleanor Bauer och Lisen Ellard samt deras gäster

Detta är bara några av höjdpunkterna från vårens program. Nedan ser du en kronologisk översikt av samtliga gästspel:

STORA SCENEN

*Andersson Dance: ”Alae”
26-27 januari

Mats Ek: ”Vintage dans”
5 februari

Jan Martens: ”The dog days are over”
9-10 februari

Akram Khan: ”Until the lions”
22-24 februari

Zero Visibility Corp: ”Again”
21-22 mars

Cristiana Morganti: ”Jessica and me”
6-7 april

*Cas Public: ”9”
14 april

Skånes Dansteater: ”Nayrab”
19 april

Emanuel Gat Dance: ”Sunny”
24-25 april

Urban Connection
9-12 maj

Balettakademien
25-26 maj


LILLA SCENEN

Late Night med Mirko Guido: ”This is fiction // You are fiction too”
24-25 jan

Late Night med Eleanor Bauer: ”(BIG GIRLS DO BIG THINGS)”
15-16 februari

Cullbergbaletten med Margrét Sara Guðjónsdóttir: ”HYPER”
28 februari-1 mars

*Mithkal Alzghair: ”Displacement”
6-7 mars

C/Ompany: ”BO.LE.RO”
23-24 mars

Late Night med Lisen Ellard och Knut Vikström Precht: ”If Ever in Range”
11-12 april

*Dance for me: ”Dance for me”
20-21 april

Dansens Hus stiftare
26-27 april

Charlotta Öfverholm
31 maj-1 juni

*Föreställningen ingår i Dansnät Sveriges turnéutbud.