5-6 mars 2020 (Stora Scenen)

Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan 13 Tongues

Från verklighet till dröm – ett svindlande äventyr i en värld som befolkas av gudar, andar och helt vanliga människor. Projektioner och psykedeliska ljudmattor lockar in betraktaren i stormens öga. En riktig karamell för alla sinnen. 

Det metalliska ljudet från en handklocka, taiwanesiska folk- och japanska nakashisånger blandas med elektronisk musik och färgsprakande projektioner. Dansarna i sina fantastiska kostymer byter skepnad under resans gången får känslan av att tusentals andar dansar med dem under ljuset från bjärta lyktor.

I 13 tungor förvandlar Cheng Tsung-lung, Cloud Gates konstnärlige ledare, sina barndomsminnen av de taoistiska ritualerna och det livliga gatuliv i Taipei till en föreställning som utmanar alla sinnen. Färger, ljud och ljus tumlar om intrycken från vår Stora Scen och bjuder in publiken till en parallell, fantasifull värld.

Med en fascination för sin mors berättelser om ”Tretton tungor”, en gatukonstnär på 1960-talet, skapar Cheng Tsung-lung den fantasivärld som direkt anknyter till Bangka, det äldsta distriktet i staden Taipei, med dess tempel, religiösa ritualer, festliga parader och folkmyller.

OM KOMPANIET

Cloud Gate är namnet på den äldsta kända dansen i Kina. År 1973 antog koreograf Lin Hwai-min detta klassiska namn och grundade ett samtida danskompani: Cloud Gate Dance Theatre i Taiwan, även känt världen över som Cloud Gate. Från 2020 kommer CHENG Tsung-lung att efterträda Lin som konstnärlig chef för Cloud Gate.

Cloud Gate-dansare tränas i meditation, Qi Gong, intern kampsport, samtida dans och balett. I Lin Hwai-mins koreografier blandas forntida estetik med en samtida ingång på rörelse och dans.

 • ”13 Tongues is ultra-Taiwanese, mesmerizing, wild and awesome!”

  Online Performing Arts Review

 • ”When you’re talking about Cloud Gate, magic is not too strong a word. ”

  Time Out

 • ”The projections created a mesmerizing space of color fusions.”

  The New Lens

 • ”13 Tongues, without doubt, leaves a distinct Mark of the Era . . .”

  Online Performing Arts Review

 • ”Asia’s leading contemporary dance theatre. ”

  The Times

 • ”so full of energy ”

  Online Performing Arts Review

 • ”One of the finest dance companies in the world.”

  The Globe and Mail, Canada