Om oss

Vårt mål

…är att ge dig som publik ett urval av många olika sorters uttryck. Dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen.

Det är hos oss du upplever dansen med alla sinnen och det är härifrån du tar med dig en kärlek till kroppens rörelser.

Vi presenterar

…främst samtida svensk och internationell dans och närbesläktad scenkonst av hög kvalitet. Här kan du se samtida kompanier och koreografer som har präglat de senaste decenniernas konstnärliga uttryck – och också de som kommer att göra det i framtiden.

Dessutom: är du nyfiken på ett kompani, en dansare eller ett speciellt ämne så bjuder vi självklart på mer! Vi arrangerar initierade seminarier, frågvisa föreläsningar, hands on-workshops, lekande barnaktiviteter och engagerande utställningar.

Vi är

Dansens Hus invigdes 1991 och ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm och på Elverket i Östermalm.

Organisationen bildades 1989 som en stiftelse av de sju stiftarna Kungliga Operan, Riksteatern, GöteborgsOperan, Östgötateatern, Danscentrum, Dansmuseet och Skånes Dansteater.

Dansens Hus finansieras främst genom offentliga medel och får sina verksamhetsmedel tilldelade genom budgetpropositionen. Den andra stora bidragsgivaren är Stockholm stad.

Verksamheten bedrivs i gamla Folkets hus i Stockholm på dess två scener Lilla och Stora scenen och på Elverket. Stora scenen har en kapacitet på totalt 782 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare. Lilla scenen har en publikkapacitet på 140 platser. Elverket har 226 platser.

Utöver den sceniska verksamheten har man även två studios som kallas Dansklotet för repetition och träning. Dessa används främst av de gästspelande artisterna men hyrs också ut till koreografer.

ad