8, 9, 10 okt 2019 (Lilla scenen)

Cullberg (SWE)
& Deborah Hay (USA) The Match & The man who
grew common in wisdom

Cullberg är tillbaka på Dansens Hus lilla scen med två verk skapade av den ikoniska koreografen Deborah Hay "The Match" och "The Man Who Grew Common in Wisdom".


Biljetter & info

The Match: föreställningslängd: ca 50 minuter
Paus
The Man Who Grow Common in Wisdom: 65 min.


En kväll – två föreställningar. I den här helkvällen med kompaniet Cullberg möter vi två verk av Deborah Hay – en av världens mest ikoniserade koreografer.

Under kommande tre år är Deborah Hay knuten till Cullberg och kommer under den perioden att skapa två nya verk för kompaniet. Kvällens två föreställningar är dock två existerande verk, båda omtalade och prisade. Varmt välkommen till en kväll där danshistoria möter 2019.

THE MAN WHO GREW COMMON IN WISDOM

The Man Who Grew Common in Wisdom skapades 1986 då Deborah Hay själv dansade verket. ”Deborah Hay gör enkelhet uttrycksfull i sitt tredelade solo”, skrev The New York Times 1989. För Hay blir visdom den materiella upplevelsen av välbefinnande inom den vanliga världen.

Den nya uppsättningen för Cullbergs dansare Eva Mohn är en samproduktion mellan Cullberg, Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer och DHDC Deborah Hay Dance Company.

THE MATCH

Verket är en kvartett med många lager; fyra olika solon som presenteras i en ny ordning varje gång – i varje föreställning står ett solo i fokus. The Match har beskrivits som ett roligt och udda verk, som ”en fascinerande och vibrerande kamp om kvickhet”.

Verket hade urpremiär i februari 2004 på Danspace 51. Marks Church i New York. Det skapades för en utvald grupp av erfarna dansare och artister: Ros Warby från Melbourne, Australien, Chrysa Parkinson och Watly Cardona, New York City och Mark Lorimer, London.
Samma år belönades ”The Match” med en BESSIE award/New York Dance and Performance Award 2004. I motiveringen står bland annat: ”en underlig, märklig och obeständig meditation över förfall som utforskar världar från det vanliga till det absurda med fyra alternerande karaktärer.”

Cullbergs uppsättning av ”The Match” har premiär på Tanz im August i Berlin i augusti 2019, som en del av den tyska festivalens retrospektiv över Deborah Hays livsverk.

 

  • ”… a wondrously strange and impermanent meditation on disintegration, exploring realms from the ordinary ”

    The BESSIES, 2004

  • ”The Match is a fascinating, vibrant battle of wits that unfold through a silent score of movement. ”

    Gia Kourlas, TimeOut New York, issue #435, 2004

  • ”. Strange, funny, obvious, and obscure, this evening… gave me, in more ways than one, the time of my life”

    Robert Faires, Austin Chronicle 1/21/2005