I en dansföreställning fylld av både en kaotisk energi och en överraskande stillsamhet firar ZONA FRANCA livet och glädjen att leva.

Biljetter

Föreställningslängd

60 minuter

13 nov

19:00

14 nov

19:00

Obs! Rekommenderad ålder från 13 år.

Varför väljer en nation att röra sig mot sin undergång? I ett verk skapat i slutet av Jair Bolsonaros regeringstid pendlar tio dansare mellan jublande glädje, tyst sårbarhet och djupt rotad ilska. Med hjälp av trummor och trans skapar de en ZONA FRANCA – en fri zon. Kontaktimprovisation, TikTok, afro-house vävs samman med populära danser från norra och nordöstra Brasilien.

I en dansföreställning fylld av både en kaotisk energi och en överraskande stillsamhet firar ZONA FRANCA livet och glädjen att leva.

Alice Ripoll | ZONA FRANCA

Om Alice Ripoll

Alice Ripoll är född i Rio de Janeiro. I sitt konstnärliga arbete undersöker hon relationerna mellan samtida dans, teater och traditionella dansstilar från Brasilien. Ripolls verk har visats på ett flertal festivaler både i Brasilien och utomlands.

Efter att ha studerat till att bli psykoanalytiker bestämde sig Ripoll för att byta bana helt. Det var nyfikenheten kring kroppens möjligheter som gjorde att Ripoll vid 21-års ålder påbörjade sina studier på Escola Angel Vianna – ett center för dans och motorisk rehabilitering.

I sitt koreografiska arbete skapar Ripoll utrymme för dansarna att lyfta erfarenheter och minnen genom rörelsematerialet.

Ripoll driver danskompanierna REC och SUAVE. REC, som grundandes 2009, är ett kompani som ämnar skapa socialt relevanta föreställningar. Återkommande frågor och teman är den politiska och sociala situationen i Brasilien. Kompaniets dansare kommer från olika favelas i Rio de Janeiro och verken rör sig i uttryck mellan performance och samtida dans.

SUAVE grundades 2014. Med utgångspunkt i dansstilen passinho utvecklades då det energiska verket Suave tillsammans med 10 dansare. Gruppens andra föreställning, CRIA, hade premiär 2017. Verket hämtar inspiration från dansstilen dancinha och här utforskar gruppen tillgivna och sensuella tillstånd genom en sammanflätning av funk (Rio de Janeiro) och samtida dans.

Zona Franca, gruppens tredje verk, hade premiär 2023 på Festival de Marseille.

Foto: Renato Mangolin
Biljetter

Dela event: