Familjeföreställning mitt i första världskrigets kaos.

Biljetter

Föreställningslängd

50 minuter

17 feb

19:00

18 feb

19:00

19 feb

15:00

19 feb

19:00

Hur börjar krig? Och på vilket sätt slutar det? Det beror på vem som berättar historien. 

Akram Khan Company är åter på Dansens Hus. Den här gången med Chotto Xenos – ett fantasifullt mästerverk som riktar sig till såväl barn som vuxna. Nu med handlingen förlagd mitt i första världskrigets leriga skyttegravar.  

Chotto Xenos är en mans berättelse om sitt deltagande i första världskriget. Om krigsföringens kakofoni med krutluktande dimmor, avfyrade kanoner och explosioner som får luften att skaka. En föreställning om krigets fruktansvärda natur; ödeläggelse av mänskligheten, rädslan och paniken samt det obevekliga bruset och kaoset. 

Historien gestaltas av en graciös och atletisk dansare som med tydlig och lättolkad koreografi bemästrar detta tunga tema med lätthet och humor. I en kuliss bestående av rörliga projektioner interagerar dansaren med de tredimensionella bilderna och skapar en stark, poetisk och visuell dansföreställning.  

Chotto Xenos är en fängslande dansproduktion som tar publiken tillbaka i tiden och utforskar de bortglömda historierna om kolonialsoldaters liv och öden under första världskriget – en tyst och rörande hyllning till de 100 000-tals soldater som omkom och aldrig återvände hem.  

Akram Khan Company har under drygt tjugo år tagit platsen som ett av världens främsta danskompanier. Dansspråket har sina rötter i indisk kathak och samtida dans men präglas alltid av ett tydligt narrativ. Ett tilltag som skapat såväl tillgänglighet som konstnärliga och kommersiella succéer. I samarbete med regissören Sue Buckmaster tar sig kompaniet nu an kolonialsoldaternas bistra drabbningar.

Akram Khan

Den prisbelönte koreografen Akram Khan har turnerat världen över och är en av vår tids mest berömda koreografer. Han bygger sin framgång på intrikat koreografi som tar mänskliga teman till nya och oväntade platser – ofta i samarbete med andra kulturella- och konstnärliga uttryck.

Khan är känd för sina gedigna samarbeten med konstnärer i världsklass – allt från dansare och koreografer som Sylvie Guillem och Sidi Larbi Cherkaoui och Israel Galván till skådespelerskan Juliette Binoche, artisten Kylie Minouge och bildkonstnären Anish Kapoor. En höjdpunkt i hans karriär var skapandet till London 2012 Olympic Games Opening Ceremony som hyllades av en enhällig kritikerkår.

Dansnät Sverige logo
Biljetter

Dela event:

A beguiling mix of dance and mime

—The New York Times