Biljetter och info

Familjeföreställning mitt i första världskrigets kaos.

Spelas på

Elverket

Föreställningslängd

50 min utan paus

Hur börjar krig? Och på vilket sätt slutar det? Det beror på vem som berättar historien. 

Akram Khan Company är åter på Dansens Hus. Den här gången med Chotto Xenos – ett fantasifullt mästerverk som riktar sig till såväl barn som vuxna. Nu med handlingen förlagd mitt i första världskrigets leriga skyttegravar.  

Chotto Xenos är en mans berättelse om sitt deltagande i första världskriget. Om krigsföringens kakofoni med krutluktande dimmor, avfyrade kanoner och explosioner som får luften att skaka. En föreställning om krigets fruktansvärda natur; ödeläggelse av mänskligheten, rädslan och paniken samt det obevekliga bruset och kaoset. 

Historien gestaltas av en graciös och atletisk dansare som med tydlig och lättolkad koreografi bemästrar detta tunga tema med lätthet och humor. I en kuliss bestående av rörliga projektioner interagerar dansaren med de tredimensionella bilderna och skapar en stark, poetisk och visuell dansföreställning.  

Chotto Xenos är en fängslande dansproduktion som tar publiken tillbaka i tiden och utforskar de bortglömda historierna om kolonialsoldaters liv och öden under första världskriget – en tyst och rörande hyllning till de 100 000-tals soldater som omkom och aldrig återvände hem.  

Akram Khan Company har under drygt tjugo år tagit platsen som ett av världens främsta danskompanier. Dansspråket har sina rötter i indisk kathak och samtida dans men präglas alltid av ett tydligt narrativ. Ett tilltag som skapat såväl tillgänglighet som konstnärliga och kommersiella succéer. I samarbete med regissören Sue Buckmaster tar sig kompaniet nu an kolonialsoldaternas bistra drabbningar. 

“A beguiling mix of dance and mime”

The New York Times

Akram Khan

Den prisbelönte koreografen Akram Khan har turnerat världen över och är en av vår tids mest berömda koreografer. Han bygger sin framgång på intrikat koreografi som tar mänskliga teman till nya och oväntade platser – ofta i samarbete med andra kulturella- och konstnärliga uttryck.

Khan är känd för sina gedigna samarbeten med konstnärer i världsklass – allt från dansare och koreografer som Sylvie Guillem och Sidi Larbi Cherkaoui och Israel Galván till skådespelerskan Juliette Binoche, artisten Kylie Minouge och bildkonstnären Anish Kapoor. En höjdpunkt i hans karriär var skapandet till London 2012 Olympic Games Opening Ceremony som hyllades av en enhällig kritikerkår.

Medverkande

Konstnärlig ledare, Koreografi

Akram Khan

Regi, tillämpning

Sue Buckmaster (Theatre-Rites)

Scenografi

Ingrid Hu

Ljusdesign

Guy Hoare

Orginal musik

Domenico Angarano, med inspiration av Vincenzo Lamagnas score för XENOS

Ljusdesign

Domenico Angarano, Phil Wood

Kostym

Kimie Nakano

Film, projektion Design

Lucy Cash

Repetitionsledare

Nicolas Ricchini, Amy Butler

Dans

17 feb Nico Ricchini
18 feb Jasper Narvaez
19 feb kl 15 Miguel Altunaga
19 feb kl 19 Jasper Narvaez

Tack till konstnärerna och samproducenterna som bidrog till den ursprungliga produktionen av XENOS av Akram Khan Company.

Samproduktion

DanceEast Ipswich, The Point Eastleigh, Stratford Circus Arts Centre, Théâtre de la Ville – Paris

Skapat med stöd av

Capital Group

Chotto Xenos och XENOS är beställda av

14-18 NOW: WW1 Centenary Art Commissions, med stöd från the National Lottery Heritage Fund, Arts Council England, och the Department for Digital,Culture, Media and Sport

Med stöd av

Arts Council England

XENOS ursprungliga kreativa team

Dramaturg

Ruth Little

Ljusdesign

Michael Hulls

Musik, ljuddesign

Vincenzo Lamagna

Scenografi

Mirella Weingarten

Manus

Jordan Tannahill

Akram Khan är associerad konstnär för Sadlers Wells och Mountview i London samt Curve Leicester.

Särskilt tack till

Akram Khan Company representerad av Sarah Ford / Quaternaire www.quaternaire.org

Foto

Jean Louis Fernandez, Max Barnett

Turnerar med Dansnät Sverige våren 2022

ad