Biljetter och info

4 november

19:00

Köp

5 november

19:00

Köp

Medverkande

Koncept och koreografi
Christos Papadopoulos

Dramaturgi
Tassos Koukoutas

Dansare
Nanti Gogoulou, Nontas Damopoulos,Amalia Kosma, Hara Kotsali,Giorgos Kotsifakis, Efthymis Moschopoulos, Dimitra Mertzani, Maria Bregianni,Ioanna Paraskevopoulou, Alexis Tsiamoglou

Musik
Coti K

Ljus
Tasos Palaioroutas

Kostym
Angelos Mentis

Scenografi
Evangelia Therianou

1:e koreografassistent
Katerina Spyropoulou

2:e koreografassistent
Ioanna Antonarou

Produktionsorganisatör
Theodora Kapralou

Producerat av
Onassis Cultural Centre-Athens

Med stöd av
The Fondation d’entreprise Hermès within the framework of the New Settings programme.

Medproduktion
Théâtre de la Ville-Paris, Le Lieu Unique-Scène nationale de Nantes

Partner
Dublin Dance Festival

Som en svärm av fåglar rör sig tio dansare över scenen i ett minimalistiskt, poetiskt universum. Tillsammans utgör de en ständigt föränderlig formation som växlar mellan individualitet och kollektiv.

Spelas på

Dansens Hus Elverket, Linnégatan 69

Speltid

60 min

Varifrån kommer förmågan att koordinera rörelser och beteende inom en grupp? Vad är det för osynlig kommunikation som gör att en svärm av fåglar kan hitta en ständigt förnyande aerodynamisk form? Som människor fascineras vi ofta av naturens synkroniserade rörelser och kan till och med läsa in en större mening i en rörelse bara för att den är koordinerad.

Mönstret att koordinera och anpassa rörelser till andra känner vi igen från naturen, i det mänskliga samhället och till och med i  grupper av atomer/joner (ion).  Handlar det om att vi samordnar oss frivilligt eller ovilligt eller sker det genom någon mystisk algoritm?

Cristos Papadopoulos undersöker hur människor hanterar det dubbla i att vara individ på samma gång som flockdjur. Hur växlar människor som bildar en grupp från enhet till gemenskap? Christos studerar hur människor beter sig när vi försöker nå en gemensam klangbotten, där vi anpassar oss till andras rörelser för att passa in i en grupp.


Dansen blir en optisk illusion att meditera över. Ett levande system med 10 dansare testar våra observationsförmåga med omärkliga förändringar och ljudlösa övergångar, för att avslöja bräckligheten i mänskliga relationer som bekräftar livets takt, sakers naturliga ordning. Det som tycks regisserat är alltid resultatet av mänskliga val. Det du ser är de individuella dansarnas val att anpassa sig till gruppen och du ser det för att du själv gjort det aktiva valet att komma till kvällens  kollektiva föreställning.

Papadopoulos förlitar sig på de grundläggande element som utgör hans verk: rytm, rörelse, plats och tid. Ändå tillåter sättet han väver ihop delarna oss att gradvis upptäcka rörelsens interaktion med de andra elementen. Ljus som visar upp kropparnas rörelser och musikens effekt på ljudmiljön, som inte bara vägleder utan också samtalar med koreografi.

Christos Papadopoulos

Christos Papadopoulos har studerat dans och koreografi vid SNDO (School for New Dance Development) i Amsterdam, teater vid National Theatre of Greece, drama vid GNT Drama School och statsvetenskap vid Panteion University. Hans verk ELVEDON var förstavalet för det paneuropeiska nätverket Aerowaves 16. OPUS – ett annat av hans utmärkande verk – valdes av Aerowaves 18. Hans senaste och kritikerrosade verk för 10 artister – ION beställdes av Onassis Cultural Centre i Aten och hade premiär i Aten i februari 2018. 
Ur Christos Papadopoulos dansföreställning ION
Ur Christos Papadopoulos dansföreställning ION

ad