Sonya Lindfors (FIN) Cosmic Latte


”Cosmic latte” är en term som rymdforskare använder för att beskriva den vanligaste färgen i universum. I Sonya Lindfors föreställning med samma namn, använder hon begreppet för att definiera och studera den svarta identiteten och fantisera kring dess framtid.

Cosmic Latte är ett projekt med sikte inställt på året 3020 där världen saknar kategoriseringar och definitioner. Svart och vit är inte motsatser utan delar av samma helhet. Det är en framtid utan gränser och där vi alla löst upp våra dikotomiska positioner.

En föreställning med afrofuturism*, samtida konst, västafrikansk kosmologi, Sun Ra och Bach i samexistens.

”Cosmic latte” är tredje delen i Helsingforsbaserade koreografen Sonya Lindfors projekt. Den första delen ”Noir” hade premiär 2013 och del två, ”Noble Savage”, 2016.

* Afrofuturism, ett begrepp lanserat av Mark Dery år 1993, erbjuder en ram för radikala framtidsdrömmar om en tid då alla får vara med. Termen användes först i en sci-fi-kontext och är en filosofi som omdefinierar svart identitet och drömmer om en värld där frihet, jämlikhet, historia, nutid och framtid blir ett nytt landskap utan gränser och begränsningar. 

Om koreografen


Sonya Lindfors

Sonya Lindfors är en Helsingforsbaserad koreograf med en MA i koreografi vid Helsingfors universitet från 2013.

Sonya Lindfors är grundare och konstnärlig ledare för UrbanApa, en plattform för feministiska, interdisciplinära konstnärliga projekt. UrbanApa faciliterar workshops, festivalen, konstnärliga lab, publikationer och mentorskap.

Hennes verk har visats på, och fått stöd av bland annat Beursschouwburg, Bora Bora, Århus, Zodiak – Centre for New Dance, Jojo- Oulu center for dance, Cyprus Dance Festival, Fullmoon Dance Festival, Tampere Theater Festival med flera.

Säsongen 2017-2018 var hon huskoreograf på finska Zodiak – center for new dance i Helsingfors.

Klicka här och läs mer om Sonya Lindfors 

ad