En affektiv aktstudie av nakna kroppar.

Biljetter

Föreställningslängd

90 minuter

24 sep

19:00

25 sep

19:00

26 sep

19:00

27 sep

19:00

28 sep

19:00

Obs! Rekommenderas för en vuxen publik. Innehåller nakenhet, explicit material, våld och sexuella situationer.

Exposure är en affektiv aktstudie av nakna kroppar, av den schweizisk/grekiska koreografen Alexandra Bachzetsis i samarbete med Cullberg. Alexandra Bachzetsis är som visuell konstnär och koreograf känd för sin nyfikenhet på hur kultur, reklam, och andra visuella uttryck skapar källmaterial till hur vi ser på våra kroppar och hur vi använder desamma.

Exposure fortsätter hon sitt arbete med att illustrera den stereotypa representationen av kroppen inom populärkultur, mode, konst och media, och projicerar på det, ett nytt styrkegivande synsätt.

Genom att ständigt ändra perspektiv, stämning eller visuell känsla i rummet, skapar Bachzetsis ett utrymme där våra internaliserade bilder av kroppen kan få utrymme att lösas upp.

Om Alexandra Bachzetsis

Alexandra Bachzetsis är koreograf och bildkonstnär, baserad i Zürich (CH). Hennes praktik utspelar sig i brytpunkten mellan dans, performance, bildkonst och teater, och skapar en mix av de utrymmen där kroppen, som en konstnärlig och kritisk apparat, kan manifestera sig. Detta, i grunden tvärvetenskapliga synsätt återspeglas i hennes utbildningsbakgrund. Hon studerade och tog examen vid Zürcher Kunstgymnasium (CH), Dimitrschule i Verscio (CH), Performance Education Program vid STUK arts center i Leuven (BE), och fortsatte sedan till forskarnivå vid Das Arts, Advanced Research i teater- och dansstudier i Amsterdam (NL). Under dessa år började Bachzetsis arbeta som dansare i samtida dans- och performancekontext, och samarbetade med bland annat Sasha Waltz & Guests (Berlin) och Les Ballets C. de la B. (Gent). Samarbete, överföring och en mångfald av röster och kroppar har influerat Bachzetsis arbete ända sedan dess och tematiseras ofta som en metod för att utveckla nytt arbete i hennes praktik. 

Mycket av Bachzetsis arbete involverar koreografier med fokus på hur populärkulturen tillhandahåller källmaterial för gester, uttryck, identifiering och begär medan vi ständigt skapar och återskapar våra kroppar och hur vi identifierar oss genom dem. Inom detta undersöker hon det ömsesidiga inflytandet mellan användningen av gester och rörelse i "populära" eller "kommersiella" genrer å ena sidan (online och sociala medier, mode, videoklipp, tv, etc.) och i "konsten" ” å andra sidan (balett, modern och samtida dans, fotografi, performance och så vidare). För Bachzetsis producerar förhållandet mellan dessa olika former och genrer en undersökning av människokroppen och dess potential för transformation. I slutändan är hur vi alla uppträder och iscensätter våra kroppar och oss själva – genom stereotyper och arketyper, genom val och klichéer, genom arbete och skådespel – en fråga som fortsätter att forma Bachzetsis verk. 

Sedan Bachzetsis började arbeta självständigt 2001 har hon skapat över 30 verk som har visats på teatrar, festivaler och platser i det offentliga rummet runt om i världen. Utöver detta har hennes verk ställts ut i en mängd olika utrymmen för samtida konst och museer, inklusive Kunsthaus Zurich (Zürich, 2022), Art Institute of Chicago (Chicago, 2019), Museum of Modern Art (New York, 2017) , Stedelijk Museum (Amsterdam, 2013 och 2015), Tate Modern (London, 2014), Jumex Museum (Mexico City, 2014) och Kunsthalle Basel (Basel, 2008), samt ett antal internationella biennaler och storskaliga utställningar, såsom documenta 14 (Aten och Kassel, 2017), Biennalen för rörliga bilder (Genève, 2014), (d)OCUMENTA 13 (Kassel, 2012), samt den 5:e Berlinbiennalen (Berlin, 2008). Bachzetsis nominerades till DESTE-priset (2011) och är pristagare av Migros Kulturprozent Jubilee Award (2007), Swiss Art Award (2011 och 2016) och Swiss Performance Prize (2012). Hennes verk Chasing a Ghost beställdes av Art Institute of Chicago och turnerar i Europa sedan 2019. Hennes senaste verk 2020: Obscene hade premiär på sin teaterversion i november 2021 på Gessnerallee i Zürich, medan utställningsversionen visades för första gången i en separatutställning våren 2022 på Kunsthaus Zürich.

Bachzetsis presenterar sitt senaste verk Notebook på Kunsthalle Sankt Gallen 2023 som en installation som granskar, utmanar och utökar hennes konstnärliga metoder under de senaste två decennierna – producerad i samarbete med olika samtalspartners. Bachzetsis monografi Show/Time/Book Book/Time/Show publiceras 2023, redigerad av Hendrik Folkerts och designad av Julia Born. 

Biljetter

Dela event:

Eftersamtal 25/9

Eftersamtal 25/9 med koreografen Alexandra Bachzetsis och Hendrik Folkerts – intendent på Moderna museet.