Gemenskap och släktskap mellan människor, med naturen och med jorden vi delar. I Vástádus eana/ The answer is land öppnar Elle Sofe Sara ett rum där dåtid och nutid sammanfaller.

Biljetter

Föreställningslängd

70 minuter

22 feb

19:00

23 feb

19:00

Demonstrationer, samiska ritualer och formationsdans har inspirerat detta kraftverk som med hypnotisk timing tar oss med på en resa, både till fots och inombords. Elle Sofes fokus ligger på intentionerna bakom rörelse, blick, timing, riktning, intensitet och närvaro på scen. Hon inspireras av kraften i att vara del av ett kollektiv, om den styrka som uppstår när vi agerar tillsammans.

Jojken, den samiska folkmusiken, är huvudelement i föreställningen. Den flerstämmiga jojken fungerar som en stödjande pelare genom hela verket och skapar en unik kraftfull och vacker upplevelse, som dröjer sig kvar långt efter att de sista tonerna har tystnat. Verket är gjort med och för de sju kvinnliga artisterna, som alla är erfarna dansare och jojkare. Artisterna kommer från olika bakgrunder och tar med sin egen berättelse och röst in i arbetet.

Jojken i föreställningen är skriven speciellt för detta verk. Kompositör är professorn i jojk, Frode Fjellheim, som också skrev intromusiken till filmen Frost. Fjellheim visar upp jojkens bredd och vidgar definitionen av vad samisk traditionell musik kan vara.

Foto: FotoDesign

Elle Sofe Sara

Elle Sofe Sara (f. 1984) är koreograf, regissör och filmare. Hon kommer från Guovdageaidnu, Norge, har en MA i koreografi från Oslos konsthögskola (2010) och har studerat dans vid LabanTrinity-skolan i London. Saras arbete expanderar till till synes vardagliga, ofta förbisedda områden av samisk kroppslighet – outtalade ritualer som har undkommit kolonialismens lastgrepp. Saras koreografi har en inneboende lekfullhet men hon fördjupar sig samtidigt i tabubelagda ämnen som trauma, övergrepp och självmord. Som konstnär försöker Sara skapa verk som ger lika stark resonans för hennes eget samhälle som för konstvärlden.

Biljetter

Dela event:

Eftersnack

Eftersnack efter föreställningen båda dagarna. Även möjlighet till TOUCH-intro för synnedsatta båda dagarna. Läs mer offstage-programmet.

Jojkens rikedom möter kraften i samtidskonst.

—NRK

En unikt sammanhängande kombination av musik, sång, jojk och danskonstens fysiska språk.

—Nordlys

Kraftfull på ett tyst men ändå magnifikt sätt.

—NRK

Ett vackert verk som manifesterar både samisk och kvinnlig erfarenhet.

SvD