Viktor Fröjd Festen 12 – 23 april 2021

Biljetter & info

12 – 23 apr

Spelas på

Stora scen

Övrigt

Residenset är i nuläget inte publikt. Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.


Festen är en hyllning till människan och vår kapacitet att uppleva vår egen potential genom kropp, sinne och själ. Processen önskar utforska vår förmåga att befinna oss i olika verklighetstillstånd och skapa våra egna verkligheter, både kollektivt och enskilt. Alla som deltar på Festen är också med och skapar den. 

Verket är en indirekt fortsättning på tematik som utarbetats i de tidigare verken Var dag och Tillvaron Utforskandet av dessa idéer och metoder sker tillsammans med dansarna Yared Cederlund, Johanna Fröjd, Joanna Holewa Chrona och Maele Subani och ljusdesignern Anton Andersson. 

”Vi kan nog alla relatera till stunder av förhöjda ögonblick, stunder när allt verkar vara just som det ska vara just precis då. I mötet med en plats, ett föremål eller ett ljud och en själv och det uppstår en stämning, en resonans. Det kan vara när sjön ligger spegelblank eller solens strålar tränger igenom trädens lövverk. Hade inte platsen och alla föremål funnits hade inte stämningen uppstått, det måste då vara en resonans mellan en själv och världen. Människan blir till i det icke-mänskliga.

Befinner vi oss i en autentisk omgivning resonerar det mot vår egen autencitet, i den orörda naturen kommer vi i kontakt med vårt eget ursprung,. Genom egna erfarenheter och ett undersökande kring  naturupplevelser finner vi i verket “Festen” kopplingar mellan upplevelser av naturen och klubbkulturens essens. I min mening är socialdansen och klubb/housedansen ett spirituellt utövande i sin essens. I en intervju av en skogsbesökare från boken Granskogsfolk av David Thurfjell beskriver personen sina besök som andliga och “…andlighet är högst kroppslig, ett icke- definierande av kropp, ett varande i kroppen”. Precis som på klubben är skogspromenaden en vandring, en resa där “Ju längre man går i skogen ju mer är det som att komma in i en annan värld” och tillslut är det “som att man blir ett med skogen”, ett möte med en “slags urkropp”.

I en värld där den vilda naturen försvinner och den omgivning vi lever i är artificiellt skapad av människan (andra människor) resonerar vi mot någon annan persons tanke och manifestation i världen och avskärmas från vårt egna ursprung. Kanske festen/klubben är den sista tillflykts-orten där vi kan förkroppsliga denna längtan, bortom språk och tanke.

Människans förmåga att uppleva olika verkligheter, det profana och det heliga, det materiella och tidsliga och det eviga är typiskt mänskligt. Att kunna pendla mellan dessa tillstånd är kanske det som är verklighets- skapande? Att kunna sugas upp i det tidlösa och slungas in i det materiella världen. Att kunna upplösas i det kroppsliga är som “ett skydd och tröst mot den profana tids erfarenhetens obönhörliga oåterkallelighet”

– Viktor Fröjd

OM KOREOGRAFEN

Viktor Fröjd

Viktor har varit verksam i streetdancefältet i över 15 år genom att både delta i och arrangera jams och battles, koreografera, dansa och undervisa. De senaste 10 åren har han skapat och turnérat ett flertal verk och den konstnärliga inriktningen har de senaste åren kretsat kring ärlighet, improvisation och den sociala aspekten av dansupplevelsen. Verk i urval Tugg (2014), Ett slags Mellan (2015), Var dag (2017) och Tillvaron (2020). Han har medverkat som dansare i ett flertal verk bland annat Sandbox (2016) av Lucas Carlsson,  Iceolo (2018) av Brian Madika och Solitud av Anna Öbergs (2019).

MEDVERKANDE

Koreografi

Viktor Fröjd

Ljusdesign

Anton Andersson

Dans

Johannna Fröjd
Joanna Holewa Chrona
Yared Cederlund
Maele Subani

Kostym

Sarah Nakiito

Dramaturgiskt stöd

Bodil Persson

Film

Gustav Ågerstrand

Samproduktion

Dansstationen
NorrlandsOperan
Dansens Hus

Med stöd från

Kulturrådet och Malmö Stad

Produktion

Kulturföreningen IVER
Nordberg Movement

Mer information

Jag förstår

ad