Viktor Fröjd (SWE) Festen 7 – 9 september, 18 – 20 november 2021

Biljetter & info

7 sep 20:00
Biljettsläpp augusti
8 sep 20:00
Biljettsläpp augusti
9 sep 20:00
Biljettsläpp augusti
Fler föreställningar
Färre föreställningar

Spelas på

Elverket

Föreställningslängd

90 min

Övrigt

Håll dig uppdaterad om biljettläget! 
Prenumerera på vår nyhetsbrev


Festen är en hyllning till människan och vår kapacitet att uppleva vår egen potential genom kropp, sinne och själ. Vi utforskar vår förmåga att befinna oss i olika verklighetstillstånd och skapa våra egna verkligheter, både kollektivt och enskilt. Alla som deltar på Festen är också med och skapar den. 

Verket är en indirekt fortsättning på tematik som utarbetats i de tidigare verken Var dag och Tillvaron Utforskandet av dessa idéer och metoder sker tillsammans med dansarna Yared Cederlund, Johanna Fröjd, Joanna Holewa Chrona och Maele Subani och ljusdesignern Anton Andersson. 

”Vi kan nog alla relatera till stunder av förhöjda ögonblick, stunder när allt verkar vara just som det ska vara just precis då. I mötet med en plats, ett föremål eller ett ljud och en själv och det uppstår en stämning, en resonans. Det kan vara när sjön ligger spegelblank eller solens strålar tränger igenom trädens lövverk. Hade inte platsen och alla föremål funnits hade inte stämningen uppstått, det måste då vara en resonans mellan en själv och världen. Människan blir till i det icke-mänskliga.

Befinner vi oss i en autentisk omgivning resonerar det mot vår egen autencitet, i den orörda naturen kommer vi i kontakt med vårt eget ursprung,. Genom egna erfarenheter och ett undersökande kring  naturupplevelser finner vi i verket “Festen” kopplingar mellan upplevelser av naturen och klubbkulturens essens. I min mening är socialdansen och klubb/housedansen ett spirituellt utövande i sin essens. I en intervju av en skogsbesökare från boken Granskogsfolk av David Thurfjell beskriver personen sina besök som andliga och “…andlighet är högst kroppslig, ett icke- definierande av kropp, ett varande i kroppen”. Precis som på klubben är skogspromenaden en vandring, en resa där “Ju längre man går i skogen ju mer är det som att komma in i en annan värld” och tillslut är det “som att man blir ett med skogen”, ett möte med en “slags urkropp”.

I en värld där den vilda naturen försvinner och den omgivning vi lever i är artificiellt skapad av människan (andra människor) resonerar vi mot någon annan persons tanke och manifestation i världen och avskärmas från vårt egna ursprung. Kanske festen/klubben är den sista tillflykts-orten där vi kan förkroppsliga denna längtan, bortom språk och tanke.

Människans förmåga att uppleva olika verkligheter, det profana och det heliga, det materiella och tidsliga och det eviga är typiskt mänskligt. Att kunna pendla mellan dessa tillstånd är kanske det som är verklighets- skapande? Att kunna sugas upp i det tidlösa och slungas in i det materiella världen. Att kunna upplösas i det kroppsliga är som “ett skydd och tröst mot den profana tids erfarenhetens obönhörliga oåterkallelighet”

– Viktor Fröjd


Viktor Fröjd

Viktor Fröjd är en Malmöbaserad danskonstnär som arbetar med både stora och intima format i sina verk. Han samlar samarbetspartners, på och bakom scen, för kollektiva processen som ofta leder till interaktiva upplevelser för publiken. Dramaturgin i verken byggs ofta kring improvisationens kraft och förståelsen för det sociala. Här blir alla i rummet (utövare och åskådare) med och skapar upplevelsen. Utgångspunkten blir dansens potential till att öppna upp för varje persons egna upplevelse genom lust och gemenskap. Ledord i arbetet är ärlighet, början, tid  och (icke tid). Viktor Fröjd är utbildad vid streetdanceutbildningen på Åsa folkhögskola utanför Katrineholm och har en kandidat i danspedagogik med inriktning street från DOCH – Dans och Cirkushögskolan i Stockholm.

MEDVERKANDE

Koreografi, idé

Viktor Fröjd

Medskapande dansare

Joanna Holewa Chrona, Johanna Fröjd, Yared Tilahun Cederlund, Maele Sabuni, Viktor Fröjd 

Master of Ceremony

Yared Tilahun Cederlund

DJ

Maele “Dj Cheza” Sabuni

Ljusdesign, scenografi

Anton Andersson

Kostymdesign

Sarah Nakiito

Dramaturgiskt stöd

Bodil Persson 

Film

Gustav Ågerstrand

Produktion

Kulturföreningen Iver, Nordberg Movement

Samproduktion

Kulturföreningen Iver, Dansens Hus, NorrlandsOperan, Dansstationen

Med stöd av

Kulturrådet, Malmö Stad, Region Skåne, Konstnärsnämnden

Foto

Jonath Mathew

ad