Biljetter

14 mar

19:00

15 mar

19:00

En personlig, charmig och fysisk reflektion om vad det innebär att ärva och förvalta ett dansverk. Ingår i Performing the Archives – en hel vecka på Dansens Hus med hyllningar till den samtida dansens historia.

I det här fallet Dixit Dominus, den legendariske koreografen Kurt Jooss sista och förmodligen minst kända verk. Han skapade det 1975, exklusivt åt den karismatiska indiska dansaren Lilavati Häger med musik av Händel. Efter hennes död fick Rani Nair ärva verket genom Lilavatis make.

Efter att ha gjort en flitigt turnerad rekonstruktion av Dixit Dominus 2003, som förhöll så nära originalversion som möjligt, riktar Rani nu istället blicken mot den spännande historien bakom verket. Vilka var upphovspersonernas uppsåt och önskemål? Vad händer när verket lämnar dansarkivet och tolkas genom en annan kropp, genom vår tids erfarenheter och värderingar?

Kul att veta om Rani Nair

  • Dansare och koreograf, skolad i indisk och samtida dans.
  • Kommer från Lund i Skåne, men har arbetat internationellt och bor nu i Stockholm.
  • Har just nu residens vid Mejan på Kungliga Konsthögskolan.
  • Är extra stolt över Pepparkakeland, hennes anti-rasistiska föreställning som problematiserar mångkultur och integration och som utvecklades under ett residens på Världskulturmuséet i Göteborg.
  • Medlem i konstgruppen Ful, som består av konstnärer aktiva inom scenkonst, musik, litteratur, illustration, grafisk design, möbeldesign och webb.

Ingår i ”Performing the Archives” – en hel vecka på Dansens Hus med hyllningar till den samtida dansens historia.
Se hela programmet här

Biljetter

Dela event: