Biljetter och info

7 september

19:00

Köp

8 september

19:00

Köp

9 september

19:00

Köp

10 september

16:00

Köp

En storslagen och omtumlande helkväll med två av Europas mest eftertraktade koreografer, Sharon Eyal och Damien Jalet. Vi välkomnar västkustens stolthet, GöteborgsOperans danskompani till vår stora scen för en magnifik totalupplevelse av Eyals hypnotiska puls och Jalets förhäxande sätt att betvinga naturkrafterna. 

Plats

Stora scen

Speltid

45+30 min (samt 30 min paus)

Kites

I hyllade Damien Jalets ”Kites” hänger livet och dansen på en skör tråd. En extremt fysisk reflektion över livets flyktiga, sköra men kraftfulla villkor. Så här beskriver Jalet själv sitt verk: 

”Det har blåst så mycket här i Göteborg den senaste tiden. Jag ser fåglar som seglar högt högt uppe i luften, hur de surfar på luftströmmarna. Kites kan ses som en metafor över livet självt. En pappersdrake dansar också fram på luftströmmar, men snöret kan brista och plötsligt kraschar den. Samtidigt finns det en angelägen glädje i pappersdraken, ett tillstånd vi måste bevara oavsett vad som väntar.” 

Hyllade och prisbelönte koreografen och dansaren Damien Jalets verk kännetecknas av djupgående samarbeten mellan koreografi, kostymdesign, scenografi/konstverk och musik. Han har haft ett mångårigt partnerskap med koreografen Sidi Larbi Cherkaoui, samarbetat med konstnären Marina Abramovic, gjort film med Paul Thomas Andersson , varit konstnärlig rådgivare åt Madonna på hennes turné ”Madame X”, varit konstnärlig ledare för UK National Youth Dance Company och jobbat på flera av Europas främsta scener.

Ur GöteborgsOperans föreställning Kites av Damien Jalet
Ur GöteborgsOperans föreställning Kites av Damien Jalet

SAABA

Den israeliska koreografen Sharon Eyals distinkta stil har en hypnotisk, pulserande kraft som snabbt känns igen. I sitt tredje dansverk för GöteborgsOperans Danskompani, SAABA, samarbetar Sharon Eyal med Diors chefsdesigner Maria Grazia Chiuri, som står för kostymerna. De två har arbetat tillsammans flera gånger tidigare, framförallt i samband med Diors säsongsvisa modekollektioner. Nu slår Maria Grazia Chiuri följe med Sharon Eyal och hennes team till Dansens Hus.  

Sharon Eyal och GöteborgsOperans Danskompani är en kärlekshistoria som bara rullar på. Efter framgångarna med Untitled black (2012) och Autodance (2018) blir detta deras tredje samarbete. SAABA hade världspremiär 30 oktober 2021 på GöteborgsOperan. 

ad