Om kroppen som instabil struktur.

Biljetter

26 feb

20:00

27 feb

20:00

Vi känner inte längre igen världen.

Vi vet att någonting måste förändras.

Beröring och kroppslighet blir ett tecken för vår tid.

Med en säregen närvaro och intensiv fysikalitet utforskar Anna Pehrsson ett specifikt rörelsespråk och dess förmåga att fri- och levandegöra ett distinkt annorlunda förhållande till den dansande kroppen.

Crisp. Come Now we Falling förflyttar idén om “balans” och “balanserad” till en instabil, tvetydig kropp i multipla riktningar. I samklang med små men betydande förändringar tippar och flyter denna kropp som vågor bryter, överlappar och går samman. HON byggs upp igen, som en kokpunkt, varken här eller där.

”Crisp. Come Now we Falling” blir en kroppslig aktivering av vad det innebär att vara mellan positioner – statslös, mellan kön, döende… och sätter en vit kropp, med alla dess privilegier, i gungning till den grad det är möjligt i de institutioner de passerar. Den dansande kroppen slutar “upprätthålla” och söker sig istället mot brytpunkter för sin existens.

Kostymen görs av etablerade modedesigners Linda Nurk med odlingar av självväxande organiska textilier. Linda har tidigare arbetat för de franska haute couture-husen Chanel och Givenchy. Under perioden 15 feb- 31 mars kan du se mer av Lindas kostymer på Sven-Harrys konstmuseum där Linda,  tillsammans med 13 andra designers, ställer ut under titeln “Art in Fashion”.

Utställning av fotografen Thomas Zamolo  26-27 februari

Som svar på Anna Pehrssons solo avviker Thomas från användningen av fotograferingstekniken ICM (Intentional Camera Movement).
Detta tillåter Thomas att gå in i idén om instabilitet – de små fallande förskjutningarna och obalansen – genom att bilderna fångar spår och spöken från Pehrssons rörelse i tiden. De flerskiktade fotografierna betonar den webbliknande relationen mellan kroppsrörelse och rum i hennes dansövning. 

PREMIÄR KVÄLLEN DJ´AR JAC CARLSSON

Jac Carlsson, klubbarrangör, DJ, dansare och konstnär är grundare av Sky City och Balearic Corner. Två sammanvävda koncept som utforskar klubben som kultur och mötesplats för kroppar, erfarenheter och tankar. Jacs bakgrund är som dansare för bl.a. Cullberg, GöteborgsOperans Danskompani och frilans runt om i världen.

Om koreografen

Anna Pehrsson

ANNA PEHRSSON (S) har bland annat dansat i Alias Compagnie och Cullbergbaletten för koreografer som Edouard Lock, Benoît Lachambre, Guilherme Botelho, Jefta van Dinther, Eszter Salamon, Cristian Duarte, Deborah Hay, Stina Nyberg, Rachel Tess och senast för Mia Habib. 2013 erhöll Anna en MFA i Koreografi från DOCH och Matter Moves, but You Can’t Escape Its Weight (2018) för Ballet Contemporaneo do Norte, Portugal, samt No longer, net yet (2018) med premiär på Weld, Stockholm var hennes senaste sceniska verk.

Hon samarbetar ofta med konsthallar och under 2019 visades serien Clusters på Bonniers Konsthall, Uppsala Konstmuseum och Tjörnedala Konsthall. Hon förekommer som mentor, repetitör, pedagog och konstnärlig rådgivare i olika sammanhang och har undervisat vid Balettakademien, DOCH MA i Koreografi, Dansalliansen, Bronnbacher Stipendium, samt vid Hong Kong Academy for Performing Arts. 2019 tilldelades Anna Uppsalas Dansresidens vid Eric Sahlström Institutet och SITE Swedens studio residens.

Biljetter

Dela event: