Om förlustens riter.

Biljetter

20 feb

20:00

21 feb

20:00

Funeral tar sin utgångspunkt i förlustens riter.

Vad de betyder, gör med oss och vilken plats de har i en avritualiserad och döende civilisation.

Vad går förlorat utan dessa ritualer? Med döden som konstant – hur existerar och förändras sorgens känslor och uttryck?

I verket utforskar Ellard/Lech den sörjande kroppen, dödens musik och att kollektivt öva sig på att dö.

https://vimeo.com/392261313

FÖRELÄSNING MED Barbara Raes

Inför ELLARD / LECH : FUNERAL ges en föreläsning med Barbara Raes (BE), begravningsförrättare med inriktning på alternativa förlust-ritualer.

Datum: 4 feb kl 19.00 i Dansklotet, Wallingatan 19
Fri entré

Barbara Raes var tidigare verksam som konstnärlig chef vid BUDA och Vooruit Arts Center tills hon valde att gå i en ny riktning 2014. Hon utbildade sig till begravnings officiant och grundade 2016 Beyond The Spoken, ett forum för ouppmärksammade förluster. I Beyond The Spoken skapar hon tillsammans med andra konstnärer nya avskedsritualer och hjälper människor att få tid att bearbeta övergångsstunder i sina liv. Hennes gamla kärlek till konst är dock aldrig långt borta och den har också fått en plats inom hennes praktik.

Vårt samhälle har avritualiserats under de senaste decennierna. Detta blir tydligt vid förluster, sorg och död. Vissa skulle säga att vi inte tillåts tid att sörja och att vi saknar verktyg för att kontextualisera sorg. Kan det vara så att många människor kraschar just på grund av obearbetade, okända ”små begravningar” i livet?

Under denna föreläsning berättar Barbara Raes om ett stort personligt ögonblick, och hur detta blev drivkraften för att utveckla en ny plats mellan konst, vård och ritualer.

Samarr: Ellard/Lech och Dansens Hus, med stöd av Konstnärsnämnden.

Om koreografen

Lisen Ellard & Mattias Lech

Mattias Lech och Lisen Ellard jobbar tillsammans med scenkonst och döden. De har i sitt arbete bl.a. besökt krematorium, bårhus och begravningar, skrivit avskedsbrev, dödsmediterat och genomgått fake funerals i Sydkorea. 2017 hade deras föreställning ”DÖDEN” premiär på Ung Scen Norr. Föreställningen turnerar fortfarande i Sverige och internationellt samt ingår i DANSISTANs utbud.

Med bakgrunder i dans, teater och radio varierar de medium och uttrycksformer och utforskar olika sätt att samarbeta och samexistera som duo och med andra konstnärer. I sina verk arbetar de ofta med olika former av publik-interaktion. Något de också undersökt i arbeten med andra koreografer och konstnärer såsom bl a Lundahl/Seitl (SE) Sidney Leoni (FR/BE), Marina Abramovic (SRB) and Lea Martini (DE). Ellard har tidigare haft premiär med hennes gruppstycke If ever in range på Dansens Hus och Lech har skapat ett flertal verk med den norske konstnären Ivar F Aam och som del i trion GomesLechQuigley.

Biljetter

Dela event: