Poesi, sång, dans och böner i en svidande vacker föreställning.

Biljetter

30 jan

19:00

31 jan

19:00

Ali Chahrour, koreografen som öppnar dörrar till glömda världar. I ”Leilas death” möter vi Leilas eget öde och historia.  En samtida föreställning om den tynande shiitisk tradition i södra Libanon där gråterskor hjälper människor i sorg genom att umgås, dansa och sjunga.

Ali Chahrour låter Leilas fantastiska sång vävas samman med livemusik från musikerna Ali Hout och Abed Kobeissi. Ali stöttar berättelsen genom att dansa Leilas, make, bror och alla de söner som dött i krig. En både sorglig och livsbejakande expedition där religiösa ritualer möter nutid och blir till en vibrerande, drabbande universell känslostorm.

Föreställningen är på arabiska men har engelsk textning.

https://vimeo.com/312119590

Om koreografen

Ali Chahrour

Ali Chahrour bor och verkar i Beirut och ”Leilas death” är andra delen i en trilogi om begravningsritualer. Leila är Alis pappas kusin och föreställningen är baserad på hennes liv och hennes del i den långsamt utdöende traditionen av professionella gråterskor som fortfarande finns kvar bland muslimska shiiter i södra Libanon.

Föreställningen har turnerat i både USA, Kanada, Frankrike och Tyskland. Men trots den internationella succén, är det Libanon som Chahrour själv sätter i främsta rummet. Beirut är platsen där han arbetar och har premiär för sina verk. ”Det viktigaste för oss är att presentera verket och möta publiken i Libanon” säger han.
En av hans hjärtefrågor är att undersöka och utveckla något han kallar ”lokal samtida dans” i Libanon. Genom att studera arabisk och shiitisk historia hittade han ritualer som var fyllda av kroppslig närvaro, musik, rytmer och rörelse. Han har sedan valt att samarbete med personer som inte är professionella dansare och lyfter fram deras historier och sätt att röra sig på.

Biljetter

Dela event: