Zirkonen ger dig dans och konsert i ett när Matilda Fleberg och duon VAZ förenas i en episk skapelseberättelse. 

Biljetter

Föreställningslängd

60 minuter

16 mar

19:00

17 mar

19:00

18 mar

19:00

20 apr

19:00

21 apr

19:00

Två gestalter tornar upp sig på toppen av en gnistrande kristallstruktur. Som ett eko från en annan tid, hörs ljudet av mässande körer och pulserande kroppar i mörkret. I föreställningen Zirkonen kastas publiken in i utopin och drömmen om en perfekt värld – ut i dystopin och apokalypsen – i en obruten loop som börjar i aska och slutar i eld.

Flebergs särpräglade koreografiska uttryck bjuder in till ett sprakande universum där hypnotiska rörelser, symmetri, samhörighet och synkronicitet är nyckelelement. Soundtracket i föreställningen framförs live och är en musikalisk odyssé där VAZ blandar influenser från hiphop, afrobeat och konstmusik i en genre de själva myntat som Afro-Nordisk futurism.

Zirkonen utforskar det mänskliga och icke-mänskliga. Här samsas fantasi, artificiell intelligens, ekokritik och surrealism i en modern skapelsemyt. Hur låter det när naturen vänder sig mot människan? I vilket BPM slår ett artificiellt hjärta och hur rör sig ett minne i ett rum fritt från gravitation?

Zirkonen är en unik fusion mellan dansföreställning och konsert skapad av kompositörsduon VAZ och koreografen Matilda Fleberg. I detta nyskrivna verk förenas de två konstformerna i en episk skapelseberättelse med fyra dansare och fyra musiker tillsammans med VAZ som framför musiken live på scen.

Lyssna på Isadorapoddens intervju med Matilda Fleberg.

 

Matilda Fleberg

Matilda Fleberg är en svensk koreograf som kännetecknas för sina verk där uttrycksfulla individer rör sig i symbios och formar en hypnotisk helhet av slående symmetri, detaljrik precision och dynamisk rytmik som trollbinder, överraskar och berör. Hennes unika och idérika förmåga att skapa samhörighet och kemi mellan sina dansare och få dem att röra sig som en sammansvetsad enhet har lett till storaframgångar både i Sverige och internationellt.   Hennes verk har synts i kampanjer för Dior och Fashion Week, TV-produktioner som The Voice och Eurovision och i musikvideor/turneér/framträdandet för en rad olika artister.   Under 2021 startade hon sitt egna danskompani ”Fleco Dance Company” med ett globalt perspektiv som utgångspunkt där hon lägger stor vikt på gränsöverskridande samarbeten med kreatörer från konstområden som film/foto/musik/set design. Hennes första projekt för kompaniet, kortfilmen ”Fleco Project 001”, fick stor slagkraft internationellt och uppmärksammades bland annat av MTV Post, NY Feature & LAFeature.

VAZ

VAZ är en svensk producent och artist-duo bestående av systrarna Cecilia Vaz och Jenny Vaz. Födda och uppväxta i Lilla Edet och verksamma i Stockholm, har den svensk-kapverdiska duon rönt stora framgångar med sina experimentella beats och genreöverskridande kompositioner. I duons elektroniska musik samsas hypnotiska rytmer och körsång med influenser från nordisk melankoli och traditionella kapverdiska musikstilar som Morna och Batuqe.   VAZ debutskiva NECESSARY gav duon dubbla Grammisnomineringar för “Årets Producent”, “Årets Alternativa Pop” (2018) samt “Årets Rytm”på Manifestgalan(2017). 2019 tilldelades de SKAP:s Producentpris för sina insatser i svenskt musikliv.   Duon har gjort sig kända för sina dramatiska liveframträdanden och spelat på internationella scener såsom Island Airwaves, Reykjavik, Fabrica del Arté, Kuba, Fête De La Musique, Paris och Export Music Sweden i New York.   2019 fick duon det prestigefyllda uppdraget som kapellmästare och husband i SVT:s program “På Spåret”. I VAZ konstnärskap återkommer och upplöses teman som teknik, genus, identitet och makt. Syskonparet har grundat flera normbrytande kulturprojekt, bl.a. musikkollektivet Studio XX (2015-2017) och konstutställningen Projekt Panorama (2021) Tillsammans driver de driver de skivbolaget Kinship Music och ljudstudion Nordiska Musikbyrån.

JENNY VAZ (1983) har studerat ljudkonst och ljudarkitekturvid Konstfack. Musikproduktion vid Umeåuniversitet och musikvetenskap vid Stockholms Universitet. En master i Media- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs Universitet samt en kandidatexamen i Information- och PR vid Mittuniversitetet.

CECILIA VAZ (1986) har en examen i musikproduktionoch en pågående kandidatexamen i Musikvetenskap med specialisering på musikkommunikation vid Stockholms Universitet. Vidare har hon studerat genusvetenskap vid Luleå Tekniska universitet, Socialantropologi vid Göteborgsuniversitet samt filmmusik, experimentell musik och ljudkonst vid Stockholms Universitet.

Biljetter

Dela event:

20 april

Introsnack mellan Matilda Fleberg och Björn Säfsten, i foajén kl 18.

Experimentell danskonsert som andas och pulserar.

SvD