Ett spännande produktionsresidens om psykisk ohälsa och den helande processen.

Biljetter

16 apr

19:00

I den nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten 2020 svarade 41 procent av befolkningen 16–84 år att de vid någon tidpunkt i sitt liv upplevt besvär av ängslan, oro eller ångest. Andelen var högre bland kvinnor än bland män, och högre bland yngre än bland äldre. I samma enkät uppgav även nästan var femte person att de lider eller någon gång har lidit av och fått diagnosen depression.

Danskompaniet Petricore Movement planerar att arbeta med en ny internationell produktion som genom dans och visuell konst behandlar just temat psykisk ohälsa med fokus på den helande processen.

Som dansare och koreografer är de bosatta i Tyskland, Sverige och Senegal och har bakgrund i stilarna hip-hop, modern dans, samt house-dans. Under hösten 2019 påbörjades arbetet genom ett två veckors internationellt studioresidens vid Konstnärsnämnden i Stockholm för undersökning av idé och rörelsematerial (ärendenummer KN 2019/4308). Premiär av föreställningen är planerad till hösten 2021, med fem speltillfällen på Pfefferberg Theater i Berlin.

“Min personliga motivation för projektet är att jag under de senaste åren har fått ta del av berättelser från flera vänner om hur de levt och lever med psykisk ohälsa. De har i flera års tid gömt detta i rädsla för att bli illa behandlade av samhället. När de väl vågat öppna upp och sökt hjälp har de upplevt att de har blivit dåligt bemötta och ibland inte tagits på allvar. Valet av dansare / med-koreografer var självklart. Mona, Khoudia och Wanda har, förutom sina fantastiska egenskaper som dansare och koreografer, en förmåga att omvandla ett rums energi. Jag upplever att de har en slags helande kraft i hur de ser och bemöter människor.”

– Anna Holmström, konstnärlig ledare.

Anna Holmström

Annas passion för rörelse började i tidig ålder med Rytmisk Gymnastik. Under tonåren vann hon bland annat juniorsilver i de nordiska mästerskapen och representerade svenska landslaget vid internationella tävlingar runt om i Europa. Hon är utbildad vid Diambra Dance Education i Stockholm och har sedan 2010 utvecklat sitt eget rörelsespråk genom träning och utbyten med dansare från olika stilar och länder.

2015 flyttade Anna till Berlin där hon grundade Petricore Movement. Ett kompani och en plattform där hon skapar föreställningar och dansfilmer som behandlar ämnen som psykisk hälsa, människans påverkan på naturen samt stärkande av ungdomars förtroende & självbild. Hennes debutsolo Debris har spelats på dansfestivaler i Europa och i USA.

Som dansare har Anna arbetat med gränsöverskridande produktioner som världsturnén Flying Bach ( tillsammans med världsmästarna i breaking Flying Steps ) och Sadlers Wells produktion Message In A Bottle, på Peacock Theatre i London. Att arbeta med människor från olika kulturer och olika konstnärliga uttryck har inspirerat henne och format henne till den konstnär och människa hon är idag.

Medverkande

Kompani

Petricore Movement
www.petricoremovement.com

Konstnärlig ledare

Anna Holmström

Koreografi och dans

Wanda Berntsson, Mona Namér
Anna Holmström, Khoudia Touré
Rebecka Jonsson

Komposition

Patrick Zylka // Zentire Music – Tyskland

Ljusdesigner

Markus Kolk

Collage Konstverk

Mona Namér

Texter

Khoudia Touré

Foto

Anna Holmström, Mona Namér
Jen Krause (porträtt)

Samproduktion

Dansens Hus

Med stöd av

Konstnärsnämnden

Biljetter

Dela event: