Biljetter och info

Rörelsepoesi av Kenneth Kvarnström & fyra dansare

Spelas på

Elverket

Föreställningslängd

60 min + 30 min eftersnack med Kenneth Kvarnström

Kenneth Kvarnström räknas som en av Nordens mest erfarna koreografer inom samtida dans. Under början av 2000-talet var han teaterchef på Dansens Hus under ett antal år. I tre decennier har han stått i den svenska dansens centrum. Nu är han åter aktuell, denna gång med ett dansverk där han korsbefruktar dans med bildkonst och pianomusik.

De fyra dansarna Ida Holmlund, Matthew Branham, Anton Borgström och Ole Kristian Tangen är några av de bästa i sin generation. Det är fyra olikheter som möts, skiljs åt och sammanbinds i nya konstellationer. Tillsammans med Kenneth, som också syns på scen, skapar de ett kollage i upplösning. 

Föreställningen är skapad till musik av den framstående tyske musikern och kompositören Nils Frahm, känd för sitt sätt att kombinera pianomusik med elektronik.  


Kenneth Kvarnström har en särställning i svenskt dansliv, både som älskad koreograf och som ledare för stora dansinstitutioner som Dansens Hus och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Han har ofta arbetat med sitt eget K. Kvarnström & Co, men också skapat beställningsverk åt bland andra Sydney Dance Company och GöteborgsOperans Danskompani. .

Under sin långa karriär har han bland annat tilldelats Cullbergstipendiet (2003), Svenska Teaterkritikers förenings danspris (2008), Pro Finlandiamedaljen (2011) och Ganneviksstipendiet (2016).

Efter en längre paus från scenen längtar han nu efter att möta publiken igen.

”Kanske blir det mitt sista verk”

Intervju med Kenneth Kvarnström, SvD

Kenneth Kvarnström

Kenneth Kvarnström har en särställning i svenskt
dansliv, både som älskad koreograf och som ledare
för stora dansinstitutioner, bland annat Dansens Hus. Han har ofta arbetat med sitt eget K. Kvarnström & Co, men också skapat beställningsverk åt bland andra Sydney Dance Company och GöteborgsOperans Danskompani. Kenneth Kvarnström är en finlandssvensk koreograf, dansare, och professor.

Han utbildade sig till dansare på Balettakademien
och grundade 1987 sitt eget danskompani K. Kvarnström & Co. Hans produktioner har också spelats av många andra kompanier runt om i världen, bland annat Sydney Dance Company, Helsinki Dance Company och Göteborgs Operans danskompani. Han har varit konstnärsprofessor i Finland, chef för Dansens Hus samt danschef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Kenneth Kvarnström räknas som en av Nordens absolut främsta koreografer inom samtida dans. Bland hans verk finns bland annat: no-no, come back (to me), sofa(r) och TRE.

Tidigare utmärkelser:
Cullbergstipendiet 2003, Svenska teaterkritikers förenings danspris 2008 och Pro Finlandiamedaljen 2011
samt Gannevik stipendiat 2016

Medverkande

Iscensättning

Kenneth Kvarnström

På scen

Matthew Branham, Anton Borgström, Ida Holmlund, Ole Kristian Tangen samt Kenneth Kvarnström

Ljusdesign

Maria Ros

Musik

Från albumet Solo remains av Nils Frahm

Musikförlag: © Manners McDade Music Publishing Limited

I samarbete med 

Rum för Dans Halland.

En produktion av Riksteatern
Premiär 27 januari i Falkenberg
På Riksteaterturné vår 2022

Foto

Sören Vilks 

ad