Anne Teresa De Keersmaeker och danskompaniet Rosas kommer nu äntligen tillbaka till Sverige med nya verket EXIT ABOVE, tidigare kallad Creation 23; en föreställning lik en promenad, ackompanjerad av blues och geometriska formationer..

Biljetter

Föreställningslängd

90 minuter

30 aug

19:00

31 aug

19:00

Motsatser som individen och kollektivet, linjen och cirkeln är verktyg i det koreografiska, där enkelt rörelsematerial öppnas upp mot en rumslig och fysisk komplexitet.

Även när det gäller musiken ger sig De Keersmaeker ut på en resa mot en utgångspunkt som i själva verket är en skärningspunkt: popmusikens rötter, bluesen mellan dur och moll ,sorg och glädje. Utgångspunkten för föreställningen är låten Walking Blues av den legendariske bluesartisten Robert Johnson – resan resan leder tillbaka till Der Wanderer av Schubert, 1800-talets mest kända singer-songwriter.

Meskerem Mees, flamländsk singer songwriter med etiopiska rötter, komponerar speciellt till detta verk en serie variationer, permutationer och andra anpassningar av ”walking songs”, tillsammans med Jean-Marie Aerts, ljudarkitekt för det legendariska belgiska rockbandet TC Matic, vars musik innehöll flera stilar: new wave, blues, funk, hårdrock.

Föreställningen hade världspremiär den 31 maj 2023 på Théâtre National Wallonie-Bruxelles i Bryssel.

Rosas | EXIT ABOVE - after the tempest

Anne Teresa De Keersmaeker

År 1980, efter att ha studerat dans vid Mudra School i Bryssel och Tisch School of the Arts i New York, skapade Anne Teresa De Keersmaeker (f. 1960) Asch, hennes första koreografiska verk. Två år senare kom premiären av Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich. De Keersmaeker etablerade danskompaniet Rosas i Bryssel 1983, samtidigt som hon skapade det legendariska verket Rosas danst Rosas. Sedan dessa genombrottsstycken har hennes koreografi grundats i en rigorös och produktiv utforskning av förhållandet mellan dans och musik. Med Rosas har hon skapat ett brett spektrum av verk som engagerar musikaliska strukturer och partitur från flera perioder, från tidig musik till samtida och populära idiom. Hennes koreografiska praktik hämtar också formella principer från geometri, numeriska mönster, den naturliga världen och sociala strukturer för att erbjuda ett unikt perspektiv på kroppens artikulation i rum och tid. 1995 grundade De Keersmaeker den välrenommerade dansskolan P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) i Bryssel i samarbete med De Munt/La Monnaie.

Biljetter

Dela event:

Eftersamtal 30 augusti

INSTÄLLT!
Det aviserade eftersamtalet är inställt.