Johanna Fröjd (SWE) Skiftet 3 december – 30 oktober 2021

Biljetter & info

29 okt 19:00
Biljettsläpp augusti
30 okt 19:00
Biljettsläpp augusti

Spelas på

Elverket

Föreställningslängd

Cirka 45 min

Övrigt

Håll dig uppdaterad om biljettläget! 
Prenumerera på vår nyhetsbrev


Med förankring till house dans traditionen, skapar dansarna Johanna Fröjd, Ama Kyei och Mona Namér ett lekfullt rum för att utforska vikten av en rit i ett kollektivt firande och läkande.  Om en rit släcks på en plats kommer den att uppstå i en annan

I föreställningen Skiftet undersöker de vad det innebär att komma ihop, skapa symboler och att fira liv. Genom att uppmärksamma detaljer och utforska kraften i förföriska och sensuella grooves, handlar Skiftet om kroppens och sinnets helighet likväl som att kunna omvandla det dramatiska i människan och världen.

Koreografen Johanna Fröjd är baserad i Stockholm och hon arbetar framförallt med freestyledans inom housedansfältet, med utgångspunkt från klubbkontext och socialdans. Där utforskar hon dans inom den sociala aspekten både konstnärligt och som pedagog. Idag arbetar hon bland annat på Åsa Folkhögskola samt som dansare i verket, ”Festen” som spelas under hösten 2021 i Stockholm, Malmö och Dalarna.

Dansarna Ama Kyei, Mona Namér och Fanni Ijäs har lång erfarenhet inom fältet. De har dans- och utbildningsbakgrund från bland annat Åsa Folkhögskola, DOCH, Broadway Dance Center och Ecole des Sables. De arbetar inom streetdansfältet och är aktiva inom battle, klubbkultur, performativa kontexter och undervisning, vilket är det som förenar alla tre dansarna i verket.

Musiken i verket har skapats av ljuddesignern Diane Assari som tillsammans med dansarna improviserade fram dans till olika houselåtar.
– Vi har använt oss av hela house låtar, av samples, plockat ut exemplevis brus från låtarna som sätts i nya kontexter. Lager på lager av puls groove, rytm och brus.


Johanna Fröjd

Johanna är baserad i Stockholm. Hon har studerat två år på Åsa Folkhögskola och har en kandidat i demokrati och mänskliga rättigheter från Teologiska högskolan i Stockholm.

Hon arbetar framförallt med freestyle dans inom House dans fältet, med utgångspunkt från klubb- och battlekontext. Där utforskar hon dans inom den sociala aspekten, både konstnärligt och som pedagog. Idag arbetar hon bland annat på Åsa Folkhögskola, är dansare i verket Tillvaron av Viktor Fröjd och hon är också medlem i danskollektivet De La Vibe.

Fanni Ijäs

Fanni Ijäs

Fanni Ijäs är en finsk dansare, koreograf och danslärare baserad i Stockholm. Hennes arbete fokuserar på klubbkultur och socialdans. Hon är inspirerad av streetdansstilarnas sociala och kulturella kontext och hur dessa kan användas som en utgångspunkt för att arbeta i sceniska och pedagogiska sammanhang. Hon arbetar även med frågor kring decentralisering och dekolonisering av scenkonst fältet i syftet av att skapa plats för streetdansare och streetdansstilarna.

Hennes arbete inom dansfältet består av arbete inom performativa kontexter, undervisa dans och dansdidaktik samt organisera och praktisera house dans i klubbar, jams och battles. Ijäs har en kandidatexamen i danspedagogik från DOCH (Stockholm) och har studerat på Ecole des Sables (Toubab Dialaw). Hon är initiavtagare till och medlem i  housedanskollektivet De La Vibe. 

Mona Namér

Mona är uppvuxen i Göteborg men har nu sin bas i Stockholm. Hon är dansare och koreograf och medlem i danskompaniet Twisted Feet. Hon är utbildad på Broadway Dance Center i New York och hon har bott och arbetat i Paris, London och Johannesburg.

Bland Monas meriter finns samarbeten med Little Dragon, Branko och Aurelia Dey.  Hon har koreograferat och dansat på AFROPUNK Brooklyn, Kampnagel Live Art Festival Hamburg och Way Out West, samt medverkat i ”5 Degrees” på Stora Teatern, Wallstreet på Göteborgsoperan och La Robe / The Dress på La Villette i Paris.
Läs mer om Mona på: www.monanamer.com

Medverkande

Koreografi

Johanna Fröjd

Dans

Johanna Fröjd, Ama Kyei, Mona Namér

Foto

Jonath Mathew

ad