Johanna Fröjd Skiftet 3 – 4 december 2020


Med förankring till house dans traditionen, skapar dansarna Johanna Fröjd, Ama Kyei och Mona Namér ett lekfullt rum för att utforska vikten av en rit i ett kollektivt firande och läkande.  Om en rit släcks på en plats kommer den att uppstå i en annan

I föreställningen Skiftet undersöker de vad det innebär att
komma ihop, skapa symboler och att fira liv. Genom att uppmärksamma detaljer och utforska kraften i förföriska och sensuella grooves, handlar Skiftet om kroppens och sinnets helighet likväl som att kunna omvandla det dramatiska i människan och världen.

Koreografen Johanna Fröjd är baserad i Stockholm och hon arbetar framförallt med freestyledans inom housedansfältet, med utgångspunkt från klubb- och battlekontext. Där utforskar hon dans  inom den sociala aspekten både konstnärligt och som pedagog. Idag arbetar hon bland annat på Åsa Folkhögskola, DOCH samt dansar i verket, ”Tillvaron” av Viktor Fröjd.

Dansarna Ama Kyei och Mona Namér har lång erfarenhet inom fältet. De har båda dans- och utbildningsbakgrund från bland annat Åsa Folkhögskola, DOCH och Broadway Dance Center. De arbetar inom streetdansfältet och är aktiva inom battle och klubbkultur, vilket är det som förenar alla tre dansarna i verket.

Musiken i verket har skapats av ljuddesignern Diane Assari som tillsammans med dansarna improviserade fram dans till olika houselåtar.
– Vi har använt oss av hela house låtar, av samples, plockat ut exemplevis brus från låtarna som sätts i nya kontexter. Lager på lager av puls groove, rytm och brus.

Om koreograferna


Johanna Fröjd

Johanna Fröjd är koreograf för verket ”Skiftet”.
Johanna är baserad i Stockholm. Hon har studerat två år på Åsa Folkhögskola och har en kandidat i demokrati och mänskliga rättigheter från Teologiska högskolan i Stockholm.

Hon arbetar framförallt med freestyle dans inom House dans fältet, med utgångspunkt från klubb- och battlekontext. Där utforskar hon dans inom den sociala aspekten, både konstnärligt och som pedagog. Idag arbetar hon bland annat på Åsa Folkhögskola, är dansare i verket Tillvaron av Viktor Fröjd och hon är också medlem i danskollektivet De La Vibe.

Ama Kyei

Ama Kyei är dansare i verket.
Ama är uppvuxen i Finland där hon framförallt dansade Vogue femme. 2014 flyttade hon till Sverige och gick Åsa folkhögskola för att därefter gå vidare till Dans och Cirkushögskolan där hon utbildat sig i modern och nutida dans.
Ama är en av koreograferna till verket ”Say My Name” och utanför detta är hon aktiv inom battlescenen i house dans.

Mona Namér

Mona Namér är dansare i verket.
Mona är uppvuxen i Göteborg men har nu sin bas i Stockholm. Hon är dansare och koreograf och medlem i danskompaniet Twisted Feet. Hon är utbildad på Broadway Dance Center i New York och hon har bott och arbetat i Paris, London och Johannesburg.

Bland Monas meriter finns samarbeten med Little Dragon, Branko och Aurelia Dey.  Hon har koreograferat och dansat på AFROPUNK Brooklyn, Kampnagel Live Art Festival Hamburg och Way Out West, samt medverkat i ”5 Degrees” på Stora Teatern, Wallstreet på Göteborgsoperan och La Robe / The Dress på La Villette i Paris.
Läs mer om Mona på: www.monanamer.com

ad