Vilken typ av kroppar, historier och berättelser är det som visas på scenen? Och vad är det för spöken vi dansar med?

Biljetter

Föreställningslängd

110 minuter

12 sep

19:00

13 sep

19:00

Med ONE DROP sammankallar Sonya Lindfors till en spektakulär helkväll, en dekolonial dröm och en energisk uppgörelse med den västerländska scenen – i en operett. Här försöker hon göra det till synes omöjliga: Att döda den odödliga. 

Verkets titel ONE DROP hänvisar till två vitt skilda begrepp: ”one drop”rytmen som är ett trumslag i reggaestil, såväl som till one drop”-regeln som var en del av de rasdiskriminerande lagarna i USA under 1900-talets första hälft. Enligt denna doktrin räckte det med en enda droppe ”black blood” för att en person skulle anses vara svart – oavsett utseende eller hudfärg. 

Vi uppfattar världen till stor del genom olika sociala konstruktioner, kategorier, uppdelningar, representationer och berättelser. Vi har fått lära oss att det finns ”naturliga” kategorier som man/kvinna, svart/vitt eller natur/kultur. Historier om världens beskaffenhet får giltighet när vi fortsätter att återberätta dem. Men, normer förändras över tid – och vad som kändes naturligt för 200 år sedan är i dag otänkbart. I ONE DROP drömmer vi om en ny värld – med drömmar vi ännu inte vet hur de ska drömmas.

Genom flera olika startpunkter glider ONE DROP in i olika betydelser och undersöker det spöke som hemsöker den västerländska scenen genom en intrikat väv av förvecklingar, relationer, kapitalism, kolonialism och moderniteter. 

Om Sonya Lindfors

Den prisbelönta kamerunsk-finska koreografen och konstnärliga ledaren Sonya Lindfors arbetar ofta med verk och praktiker som utforskar makt, representation och svart kroppspolitik. Hon är konstnärlig ledare och grundare av UrbanApa, en tvärvetenskaplig och kontrahegemonisk konstgemenskap som erbjuder en plattform för nya idéer och feministiska konstpraktiker. 

Foto: Tiu Makkonen
Biljetter

Dela event: