Chest ger sig in i mänsklighetens rövhålighet i en utforskande koreografi i skärningspunkten mellan ekologi, djur och maskulinitet.

Biljetter

Föreställningslängd

60 minuter

8 maj

19:00

10 maj

19:00

11 maj

19:00

2023 11 13 Stina Nyberg Chest Bild Av Jens Strandberg
Illustration av Jens Strandberg

 

The fear that the human race might not survive has been replaced by the fear that it will endure.*

I ett försök att föreställa sig en annorlunda värld letar Chest efter ett gemensamt landskap där nya varelser kan uppstå. Hybrider – som inte är en bil – utan en figur som rör sig och blir berörd, och agerar som frontfigur, bakgrund och miljö.

Chest är en koreografi i skärningspunkten mellan ekologi, djur och maskulinitet. Här flätas till synes motsägelsefulla begrepp som hård och mjuk, slak och styv, eller hårig och skallig samman i svettiga försök att vara natur för varandra.

Med Chest fortsätter Stina Nyberg att utforska nya musikaliska horisonter, denna gång i samarbete med kompositören Kaki King, baserad i New York, USA. King anses vara en av världens främsta gitarrister, känd både för sin tekniska briljans och för sin ständiga strävan att tänja på instrumentets gränser.

Chest är skapat i nära samarbete med dansarna Robert Malmborg, Pontus Pettersson och Stephen Thompson så väl som resten av det konstnärliga teamet Andros Zins-Browne, Kaki King, Jenny Nordberg and Thabiso Kubheka Persson. Tillsammans har de gett sig ut i en strävan efter att befinna sig i krånglet och glädjen.

Verket är den tredje delen i Nybergs undersökning av mänsklighetens rövhålighet, som tidigare utvecklats i The Dawn Chorus (Norrdans 2022) och Sweet (MDT 2022).

*Middle C, William H.Gass


I samproduktion med Dansens Hus. Chest en del av STHLM DANS – en internationell samtida dansfestival i Stockholmsregionen 2-12 maj 2024.

2023 11 24 Sweet 02 Webb

Om Stina Nyberg

Stina Nyberg är dansare och koreograf med bas i Stockholm. Hennes konstnärskap utgår från kroppens politiska och sociala historia sedd från ett feministiskt perspektiv. Hon intresserar sig för undervärderade kunskaper, magiska praktiker och maktens språk. Stinas konstnärliga processer utgår ofta från en specifik person eller företeelse som nod. Detta leder till en lång tids research om de politiska irrvägar som omger det aktuella temat och hon skapar kedjor av konstnärliga verk i olika format utifrån samma konstnärliga process. Det kan röra sig om scenföreställningar, stadsvandringar, föreläsningar, konserter, texter eller andra format.

Hon är del av det feministiska kollektivet Samlingen (Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir och Zoë Poluch) som koreograferar platsspecifika nedslag med en kritisk blick på dansens historia. Sedan 2013 samarbetar hon med Sofia Wiberg, forskare i Urbana studier, i en rad konstnärliga undersökningar av kollektiva kunskapsprocesser. Sedan 2024 är hon en del av Rose Choreographic School.

De senaste åren har hon fördjupat sig i ett perspektiv kring den rådande ekologiska katastrofen genom en rad spekulationer kring möjligheten av en jord befriad av arten människa. 2022 koreograferade hon verket The Dawn Chorus för Norrdans, följande år hade hon premiär för solot Sweet på MDT och 2024 äger premiären av Chest rum på Dansens Hus Elverket.

Lyssna på avsnittet

Genom att trycka på knappen nedan godkänner du att ladda innehåll från spotify.com, inklusive cookies. Se vår integritetspolicy för mer info.

2023 11 28 Sthlmdans Logo 1
Foto av Senay Berhe
Biljetter

Dela event:

Premiärhäng 8/5

Premiärhäng efter Stina Nybergs föreställning Chest.

Eftersamtal 10/5

Eftersamtal efter föreställningen med ensemblen i Chest och Tova Gerge.  Tova Gerge är dramaturg och författare som verkar inom scenkonstfältet. Intresserad av teman som makt, kroppspolitik och subversiv intimitet. Publicerade nyligen romanen Fearplay (Albert Bonniers förlag).

I ”Chest” tycks en pånyttfödelse möjlig.

SvD

Kaki Kings suggestivt drivna gitarrslingor lägger sig dessutom som ett effektivt filter över intrycken och förstärker det som pågår.

SvD

Där en fot eller sko placerad på någons rygg eller ansikte lika mycket kan vara en ömsint handling som en kraftfull maktkamp.

SvD

Starkast är det parti där Robert Malmborg tar plats på Pontus Petterssons kropp för att sedan inte nudda mark under en lång sekvens, inte ens när de växlar vem som är underst och överst. Det är en märkvärdig syn. Och makalöst skickligt utfört.

DN

Så rör sig ”Chest” från amöbalik människoklump via bröstkorgskross till en närmast euforisk final, alltmedan världar föds och faller och gitarrvirtuosen Kaki Kings kompositioner sätter stämningen utan att ta över.

DN