Chest ger sig in i mänsklighetens rövhålighet i en utforskande koreografi i skärningspunkten mellan ekologi, djur och maskulinitet.

Biljetter

Föreställningslängd

60 minuter

8 maj

19:00

10 maj

19:00

11 maj

19:00

The fear that the human race might not survive has been replaced by the fear that it will endure.* 

I ett försök att föreställa sig en annorlunda värld går Chest rakt in i undergången som en plats där nya varelser kan uppstå. Hybrider – som inte är en bil – utan en varelse som rör sig och blir berörd, och agerar som frontfigur, bakgrund och miljö. 

Chest är en koreografi i skärningspunkten mellan ekologi, djur och maskulinitet. Här flätas till synes motsägelsefulla begrepp som hård och mjuk, slak och styv, eller hårig och skallig samman i svettiga försök att vara natur för varandra. Med Chest fortsätter Stina Nyberg att utforska nya musikaliska horisonter, denna gång i samarbete med kompositören Kaki King, baserad i New York, USA. King anses vara en av världens främsta gitarrister, känd både för sin tekniska briljans och för sin ständiga strävan att tänja på instrumentets gränser.  

Chest är den tredje delen i Nybergs undersökning av mänsklighetens rövhålighet, som tidigare utvecklats i Sweet (MDT 2022) och The Dawn Chorus (Norrdans 2022).   

*Middle C, William H.Gass 


Chest en del av STHLM DANS – en internationell samtida dansfestival i Stockholmsregionen 2-12 maj 2024.

2023 11 24 Sweet 02 Webb

Om Stina Nyberg

Stina Nyberg är dansare och koreograf med bas i Stockholm. Hennes konstnärskap utgår från kroppens politiska och sociala historia sedd från ett feministiskt perspektiv. Hon intresserar sig för undervärderade kunskaper, magiska praktiker och maktens språk.

Stinas konstnärliga processer utgår ofta från en specifik person eller har en företeelse som nod. Detta leder till en lång tids research om de politiska irrvägar som omger det aktuella temat och hon skapar kedjor av konstnärliga verk i olika format utifrån samma konstnärliga process. Det kan röra sig om scenföreställningar, stadsvandringar, föreläsningar, konserter, texter eller andra format.

Hon är del av det feministiska kollektivet Samlingen (Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir och Zoë Poluch) som koreograferar platsspecifika nedslag med en kritisk blick på dansens historia. Sedan 2013 samarbetar hon med Sofia Wiberg, postdok i Urbana studier vid KTH, i en rad konstnärliga undersökningar av kollektiva kunskapsprocesser.

De senaste åren har hon fördjupat sig i ett perspektiv kring den rådande ekologiska katastrofen genom en rad spekulationer kring möjligheten av en jord befriad av arten människa. 2022 koreograferade hon verket The Dawn Chorus för Norrdans, följande år hade hon premiär för solot Sweet på MDT och 2024 äger premiären av Chest rum på Dansens Hus Elverket.

2023 11 28 Sthlmdans Logo 1
Biljetter

Dela event:

Premiärhäng 8/5

Premiärhäng efter Stina Nybergs föreställning Chest.

Eftersamtal 10/5

Eftersamtal efter föreställningen.