Berättelser om vår tids jakt på bekräftelse

Biljetter

Föreställningslängd

90 minuter

23 apr

19:00

24 apr

19:00

Alan Lucien Øyen beskrivs som berättarkonstens mästare. Med en fulländad sammansättning av ord, musik och hyperdetaljerad koreografi, med tvära kast mellan det absoluta konkreta och helt abstrakta, har han förmågan att gestalta vår tids stora frågor.

Alan Lucien Øyen är en av Norges mest efterfrågade scenkonstnärer och har rönt stor uppmärksamhet både i Norge och internationellt. Han har den sällsynta förmågan att lyckas kombinera sin mångsidighet som regissör, koreograf och dramatiker, vilket alltid resulterar i verk genomsyrat av hans personliga stil.

Øyens konstnärskap präglas av nyfikenhet och mod, men också ödmjukhet och komplexitet. Med en emotionell och dramatisk drivkraft och i ständig strävan efter ett uppriktigt och mänskligt uttryck tar han inspiration från främlingars berättelser, personliga anekdoter och referenser från populärkulturen.

Story, story, die. är en samling skildringar och fragment om människans ständiga jakt på bekräftelse. Hur vi arrangerar vår vardag och iscensätter vårt liv. Hur vi obevekligt söker godkännande på sociala medier såväl som irl. Med surrealistiska och absurda twister belyser Øyen beroendet mellan lögner och kärlek. Att den moderna kärleken vi söker inte är ovillkorlig och att lyckan vi söker är flyktig.

Intervju med Alan Lucien Øyen om verket

Story, story, die. är ett välutformat och imponerande verk för sju extraordinära dansare som behärskar koreografins krav på precision, elegans och dynamik till fullo. Koreografin är snabb, detaljerad och intrikat, både akrobatisk och överraskande. Med drastiska ljusförändringar och stämningar är Story, story, die. en svindlande dansteater som präglas av Øyens omisskänneliga estetik – ett briljant scenkonstverk som siktar på hjärtat och träffar.

Alan Lucien Øyen

Alan Lucien Øyen studerade dans vid Kunsthøgskolen i Oslo. Efter examen 2001 arbetade han med Carte Blanche, Norges nationalkompani för modern dans. Därefter flyttade han till Tyskland för att ingå i Amanda Millers Pretty Ugly Dance. Øyen grundade 2006 sitt eget kompani, Winter Guests, som rönt stor framgång och turnerat till 16 länder på tre kontinenter.

Sedan 2009 har Øyen arbetat främst som regissör och dramatiker. Han har skrivit sex pjäser och vunnit norska Hedda Priset för det fem och en halv timmar långa skådespelet Coelacanth.

Alan Lucien Øyen är från och med januari 2013 knuten till den Norske Opera & Ballett som artist in residence och huskoreograf.

Medverkande

Koreografi

Alan Lucien Øyen

Dans

Olivia Ancona, Zander Constant, Mai Lisa Guinoo, Pascal Marty, Lee Yuan Tu, Tom Weinberger, Cheng An Wu

Repetitör

Stephan Laks

Ljusdesign

Torkel Skjærven

Ljuddesign

Terje Wessel Øverland, Gunnar Innvær

Scenografi

Martin Flack

Kostymdesign

Stine Sjøgren

Projektledare

Lisa Reynolds

Produktionsassistent

Margrethe Nandrup Rylander

Samproduktion

DANSENS HUS, Oslo
JULIDANS, Amsterdam
Den Norske Opera & Ballett, Oslo

Med stöd av

Norsk Kulturråd
ORSOLINA28

Turnéledare

Menno Plukker med hjälp av Richard och
Magdalena Marszalek

Foto

Mats Bäcker
Martin Flack (porträtt Alan L. Øyen)

Biljetter

Dela event: