KÖP

16 nov–31 dec 2017

Fredrik Benke Rydman
Nötknäpparen

Efter höstens braksuccé med 36 utsålda föreställningar och en hyllad Tysklandsturné kommer ”Nötknäpparen” tillbaka! Biljetter släpps 31 mars.

Den lilla flickan Clara har lämnats ensam att bo på en soptipp medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett främmande rikt land. I Fredrik Rydmans version av 1800-talsklassikern Nötknäpparen möter Clara en vacker balettprins, smutsiga råttor, smaskiga godisfigurer, en nötknäppare med r’n’b i hörlurarna och en organhandlare på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk kvinna. Med breaking, hiphop, balett och en spektakulär scenshow till nyskriven musik av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim blandat med Tjajkovskijs musik förs publiken med i en otrolig saga. Ibland skrämmande lik verkligheten…

– Det som lockar mig är den fantastiska musiken. Storyn är usel, så för att den ska bli något måste den utvecklas. Det går inte att blunda för situationen i Europa idag, därför har jag valt att låta Nötknäpparen handla om barn som saknar sina föräldrar, men på ett fantasifullt, skrämmande, kul och galet sätt. En modern saga!, säger Fredrik Benke Rydman.

Foto: Andreas Lundberg

Foto: Andreas Lundberg

OM FREDRIK RYDMAN
Hundratals miljoner människor trollbands av Fredrik Benke Rydmans mellanakter i Eurovision 2016. Succén Svansjön hade premiär på Dansens Hus 2011 och sågs av 250 000 personer över hela Europa. Fredrik Benke Rydman har positionerat sig som en av landets mest aktuella och sedda koreografer. Grunden la han i det legendariska danskompaniet Bounce Streetdance Company som under 13 år ritade om den svenska danskartan. Bounce inledde redan 1998 ett samarbete med Dansens Hus.

 

 

Reportage & intervjuer

Se reportage i TV4”En riktigt fantasifull saga”

Se inslaget i SVT Kulturnyheterna”Jag har försökt att inte ha en vuxen spärr”

Hör radioinslaget i SR P1 Kultur”Barnsligt med budskap när Fredrik ”Benke” Rydman gör Nötknäpparen”

Intervju i DN”Går att hitta en hiphop-vibb i Tjajkovskij”

MEDVERKANDE

Idé och koreografi Fredrik Rydman
Scenografi Fredrik Rydman och Lehna Edwall Velander
Ljusdesign Tobias Hallgren
Kostym Lehna Edwall Velander
Repetitör Johan Hillgren
Mask & peruk Katrin Wahlberg
Video Andreas Skärberg och David Nordström
Musik Pjotr Tjajkovskij
Danny Saucedo
Anna Ternheim
Albin Meyers
Fredrik Wentzel
Johan Liljedahl
Mario Perez Amigo
Mathias Venge & Martin Östergren
Foto Daniel Ohlsson (föreställningsbilder)
Produktion Blixten & Co, www.blixten.se.