Marlene Monteiro Freitas anses vara en av de mest spännande och talangfulla koreograferna i sin generation. Hon fascinerar sin publik med starka bilder, livfullhet och humoristiska inslag, med en till synes ändlös kreativ förmåga.

Marlene Monteiro Freitas föddes 1979 på Kap Verde och är dansare och koreograf. Hon studerade dans vid P.A.R.T.S. i Bryssel och är nu baserad i Lissabon. Hon har samarbetat med bland andra Tânia Carvalho och Boris Charmatz som båda gästspelat hos oss. Hennes verk präglas av öppenhet, heterogenitet och intensitet. Hon bjuder ofta till fantasiuniversum fritt från normala begränsningar, vilket skapar situationer lika absurda som komiska.

2015 prisades verket Jaguar med priset för bästa koreografi av Sociedade Portuguesa de Autores. År 2018 skapade hon Canine Jaunâtre 3 för Batsheva Dance Company och tilldelades Silver Lion -priset för dans på Venedigbiennalen. Under 2020 visades hennes hyllade verk Mal – Embriaguez Divina på Wiener Festwochen och i höst är hon aktuell hos oss med verket Bacchae.

Marlene Monteiro Freitas på Dansens Hus

Bacchae24-26 september 2021

Välkommen till en existentiell tripp där Euripides tragedi Baccanterna kläs i frenetisk, visuell festivalkostym, till toner av brasiliansk funk, pop...

Mer Marlene Monteiro Freitas