Figurnära danskonsert med Charlotte Engelkes i ett djupt musikaliskt samtal med 22 varelser av det kreativa grundämnet papier-mâché.  

Biljetter

Föreställningslängd

70 minuter

27 apr

19:00

28 apr

19:00

29 apr

16:00

Gestalter i både den yttre och den inre världen är medspelare i Charlotte Engelkes nya föreställning ”Concerto di Figura” – en danskonsert där Charlotte omger sig med 22 väsen som inte tänker låta sig beskrivas med enkla benämningar. De byter humör, temperament och avsikter beroende på ur vilken vinkel vi betraktar dem. Eller är det de som betraktar oss?  För vem spelar huvudrollen i detta papperslätta kammardrama?

Som vandraren i Schuberts ”Winterreise” rör sig Engelkes från rum till rum och flyttar runt sina figurer i historier och drömmar – ömsom tröstande vänner, ömsom dömande församling. Det blir samtal, fest, förhör och mirakelmättad vardagsdramatik på högsta nivå.

Den nykomponerade musiken är skapad av Willi Bopp, Charlottes samarbetspartner sen många år, och binder samman denna lekfulla, eftertänksamma mix av sång, dans och text.

”Under rehabilitering och världspandemi har jag, och många andra, tvingats att leva i isolering och fått djupare kontakt med både vår inre styrka – och kanske också med helt nya rädslor. Nya berättelser har tagit form i avskildheten, och manifesterar sig nu som gestalter med främmande former. Vilka är de? Kan de erbjuda hjälp? Kan de visa oss ett nytt sätt att existera? Att vara själv betyder inte alltid att man är ensam.

 

Biobild Charlotte Spektra
Foto: Mats Bäcker

Charlotte Engelkes

Charlotte Engelkes är regissör och performanceartist. Hennes föreställningar spelas både i Sverige och på dans och teaterfestivaler runtom i världen. Charlottes konstnärliga spännvidd sträcker sig över dans, teater, performance och opera – allt på hennes eget högst personliga sätt. Föreställningen Miss very Wagner, där Engelkes för första gången hyllade och utforskade fyra av de mest kända hjältinnorna tagna ur Richard Wagners operavärld blev en överraskande och innerlig solomusikal som nådde en publik långt utanför operaälskarnas värld. Det blev startskottet för en rad olika scenkonstverk där valkyrior, hjältar, jättar och drakar har fått nytt liv på samma kärleksfulla och drastiska sätt, oavsett om publiken varit vuxna eller barn. Charlotte Engelkes sågs senast på Dansens Hus i februari 2022 med föreställningen Transplantation.

Biljetter

Dela event:

28 april

Efter föreställning följer ett eftersnack med Charlotte Engelkes. Samtalet leds av Jenny Jägerfeld. Jenny Jägerfeld är psykolog, sexolog och prisad författare, som ofta hörs i radio och tv och som varje vecka svarar på läsarnas frågor i sin spalt i Svenska Dagbladet. I sina böcker tar hon sig ofta an de stora och svåra existentiella frågorna parat med en omisskännlig humor. Samtalet sker i foajén direkt efter föreställningen.

Bilden på Jenny är tagen av Margareta Bloom Sandebäck.