En feministisk omfamning av MTV:s lättklädda hiphop-brudar. Vågat och med en uppfriskande klarhet dissekerar Cherish Menzo den misogyna hiphopkulturen och dess legendariska kvinnoporträtt. 

Biljetter

Föreställningslängd

50 minuter

18 nov

19:00

19 nov

19:00

90-talet, MTV och lättklädda videovixen-tjejer som skakar rumpa till hiphop. Ett klockrent exempel på när ”the male gaze” har löpt amok och lyckats förpacka (framför allt svarta) kvinnor till rekvisita med uppgift att hävda ett manligt ego. 

Men här råder också en ambivalens, för trots det hypersensuella uttrycket under rappens hårda ”bitch and slut” så är hon stark och självständig. Hon vägrar låta sig definieras av andra och utmanar tveklöst de förväntningar som ställs på henne som kvinna. 

Videovixen är en kontroversiell stereotyp – omtvistad, debatterad, närmast ikonmärkt. I Cherish Menzos verk ”Jezebel” möter vi henne in på bara skinnet, komplext dekonstruerad med skärpa och rättsinne.   

”Jezebel” är ett djärvt verk där Menzo lyckats placera vixen i ett nytt perspektiv som både utmanar och ifrågasätter hur denna hiphopikon skulle kunna se ut idag.

Cherish Menzo

Nederländska Cherish Menzo är utbildad på The urban contemporary vid Hogeschool voor de kunsten i Amsterdam. Efter sin examen har hon varit verksam som dansare i verk av bland annat Eszter Salamon, Akram Khan, Olivier Dubois, Lisbeth Gruwez och Jan Martens. ”Jezebel” är hennes första egenproducerade föreställning vilken vunnit både priser och mottagit kritikernas hyllningar.

Biljetter

Dela event:

Eftersnack med Cherish Menzo och Fanna Ndow Norrby efter föreställningen den 18 november.