Biljetter och info

Eftersnack med Cherish Menzo och Fanna Ndow Norrby efter föreställningen den 18 november.

Medverkande

Concept, choreography & performance
Cherish Menzo i samproduktion med Frascati Producties

Ljusdesign och teknisk koordinering
Niels Runderkamp

Musik
Michael Nunes

Video
Andrea Casetti

Jezebel tornerar med Dansnät Sverige.

Kostym
Daniel Smedeman

Dramaturg
Renée Copraij

Outside eye
Berthe Spoelstra, Christian Yav och Nicole Geertruida

Röstcoach
Shari Kok-Sey-Tjong

Foto
Tatchatrin Choeychom

Samproduktion
Frascati Productions

Producent
Bibi Scholten van Aschat

Distribution och turné
Management Grip och Frascati Productions

Med stöd av
Amsterdam Fonds voor de Kunst

Tack till
Benjamin Kahn och Centre Chorégraphique le Château

En feministisk omfamning av MTV:s lättklädda hiphop-brudar. Vågat och med en uppfriskande klarhet dissekerar Cherish Menzo den misogyna hiphopkulturen och dess legendariska kvinnoporträtt. 

Spelas på

Dansens Hus Lilla scen, Barnhusgatan 14

Speltid

50 min

90-talet, MTV och lättklädda videovixen-tjejer som skakar rumpa till hiphop. Ett klockrent exempel på när ”the male gaze” har löpt amok och lyckats förpacka (framför allt svarta) kvinnor till rekvisita med uppgift att hävda ett manligt ego. 

Men här råder också en ambivalens, för trots det hypersensuella uttrycket under rappens hårda ”bitch and slut” så är hon stark och självständig. Hon vägrar låta sig definieras av andra och utmanar tveklöst de förväntningar som ställs på henne som kvinna. 

Videovixen är en kontroversiell stereotyp – omtvistad, debatterad, närmast ikonmärkt. I Cherish Menzos verk ”Jezebel” möter vi henne in på bara skinnet, komplext dekonstruerad med skärpa och rättsinne.   

”Jezebel” är ett djärvt verk där Menzo lyckats placera vixen i ett nytt perspektiv som både utmanar och ifrågasätter hur denna hiphopikon skulle kunna se ut idag.

Cherish Menzo

Nederländska Cherish Menzo är utbildad på The urban contemporary vid Hogeschool voor de kunsten i Amsterdam. Efter sin examen har hon varit verksam som dansare i verk av bland annat Eszter Salamon, Akram Khan, Olivier Dubois, Lisbeth Gruwez och Jan Martens. ”Jezebel” är hennes första egenproducerade föreställning vilken vunnit både priser och mottagit kritikernas hyllningar.

ad