Fransk streetdans har varit ett inslag under flera tidigare säsonger på Dansens Hus. I september presenterar vi hip hop kompaniet Chute Libre som nu gör Sverige-debut på vår stora scen med en helt egen, urban version av Stravinskijs ”Våroffer”, med titeln ”In Bloom”.

Biljetter

21 sep

19:00

22 sep

19:00

Här finns inte det traditionella kvinnliga offret till gudarna, utan istället en familj (”tribe”) som släpper loss och blommar ut tillsammans. Varje dansare i kompaniet representerar en hip hop stil, här i en samtida kontext.

Historik om ”Våroffer”

När ”Våroffer” uruppfördes 1913 av Ryska baletten i Paris, skapade den stor uppmärksamhet. Både Stravinskijs musik och själva dansen uppfattades som så provocerande att publiken storknade. Tumult uppstod i salongen och teatern fick ringa på polisen.
Idag anses Stravinskijs musik vara ett av 1900-talets mest inflytelserika musikaliska stycken. Själva baletten föll dock i glömska. Dels för att den inte spelades, dels för att den nyskapande koreografen Nijinskij inte skrivit ner hur verket skulle framföras.
1987 kunde så till sist det skandalomsusade verket återigen se dagens ljus. Detta efter att man gjort en 18 år lång rekonstruktion som det amerikanska kompaniet Joffrey Ballet till sist fick uppföra.

Biljetter

Dela event: