Med en hatkärlek till den klassiska baletten och en mix av fin- och fulkultur skapar isländska Halla Ólafsdottir ett universum för sylfiden, den mytiska luftanden.  

Biljetter

Föreställningslängd

60 minuter

4 maj

19:00

5 maj

19:00

6 maj

19:00

I sitt första verk för Cullberg utgår Halla Ólafsdóttir från den mytologiska varelsen sylfiden, en luftande och ett eteriskt skogsväsen med kraft att förvandla sig. Sylph leker med exorcism och det ockulta. Grövre, råare, längre och starkare än människor tornar sylfiderna upp sig som en enda röst och en gigantisk kropp. De vandrar ut och in ur en mystisk värld, dansande, viskande, prasslande, knackande och tuggande som varelser eller djur i en skog.

Sylph bygger vidare på baletten Les sylphides av Michel Fokine från 1909 med musik av Chopin. Les Sylphides anses vara den första balett som bygger helt på stämning och dans, utan något egentligt narrativ. Halla arbetar vidare med ett verk byggt på stämningar och olika konstuttryck och undersöker vad som händer koreografiskt när musiken, kostymen, scenografin, ljuset och dansen får lika stora roller.

Sylph är skapat tillsammans med dansarna i Cullberg, kompositören Shida Shahabi, scenografen/ ljusdesignern Chrisander Brun och kostymören Hanna Kisch. Premiären på Dansens Hus blir verkets urpremiär.

Part of STHLM DANS festival.

Halla olafsdottir
Foto: Lilja Jóns

Halla Ólafsdóttir

Den isländska konstnären, dansaren och koreografen Halla Ólafsdóttir bor och verkar främst i Stockholm. I sitt arbete strävar hon alltid efter att utöka begreppen dans och koreografi. Här sysslar hon främst med metoder för att omtolka representationsformer som möjliggör en delad upplevelse. Ólafsdóttir skapade ett antal verk och projekt som har setts på festivaler i Sverige, England, Belgien, Frankrike, Tyskland, Wien och USA. Som artist spelade hon senast bl.a. huvudrollen i långfilmen "Under Influence" av Sidney Leoni som hade premiär på Dansens Hus 2015. Hon har också bl.a. arbetat med koreografer som Zoe Poluch, Stina Nyberg, Nadja Hjorton och Amanda Apetrea.

Biljetter

Dela event:

Premiärfest

Premiären den 4 maj följs av en fest i Elverkets foajé.

Förledande, rolig och bitvis väldigt vacker scenkonst

SVT Kulturnyheterna