Ur lugnet kommer en revolution, från en best kommer en smekning.

Biljetter

Föreställningslängd

60 minuter

2 okt

19:00

3 okt

19:00

I en extatisk föreställning med elektrifierande ljudmattor, pulserande dans och kraftfull koreografi skapar Marco da Silva Ferreira ett bombastiskt verk för sex dansare, med ett trumset live på scen.  

Varelserna i Bisonte är likt bisonoxens hud hård och tuff på utsidan – för att skydda sig mot den grymma världen – men på insidan finns en ömhet. Vad innebär det att trots sin storlek se ut som ett rovdjur, men ändå vara ett lovligt byte? Marco da Silva Ferreira tar avstamp i det polariserade samhällets hypermaskulinitet – där föreställningar om manligt och kvinnligt avgör hur vi ser på kroppen, kön och makt. I Bisonte skapas ett scenrum som är skitigt, sårbart och storslaget – här är kön upplöst.  

Dsc 5223 © José Caldeira

Om Marco da Silva Ferreira

Med endast en handfull egna koreografiska verk har Marco da Silva Ferreira snabbt kommit att anses vara en av Portugals främsta koreografer. Hans särpräglade dansstil, ofta förstärkt av rörelsepraktiker lånade från klubbkulturen, street och ballroom skapar komplexa och pluralistiska verk. Ferreira skärper publikens blick genom en absolut närvaro i sina verk, där sociala och samhälleliga normer ofta spelar stor roll. Ferreira har rönt stora framgångar i Europa med verk som Brother (2016) och CARCAÇA (2021) och med Bisonte på Dansens Hus Elverket gör han sin första show i Sverige.  

 Marco da Silva Ferreira föddes 1986 i Santa Maria da Feira, Portugal. Han har en examen i fysioterapi och inledde sin professionella danskarriär 2008. Han har arbetat med André Mesquita, Hofesh Shechter och Sylvia Rijmer, med flera. 2010 vann han det årets upplaga av So You Think You Can Dance – Portugal.  

Han började skapa sina egna koreografiska verk 2012, med Nevoeiro 21. Sedan kom Réplica ... éplica ...éplica (2013) och samma år tilldelades han ett pris för Portugals bästa unga konstnär med verket Hu(r)mano, något som blev startskottet för en internationell karriär. Hans nästa verk var Brother (2016), skapad för Stadsteatern i Porto och visades bland annat på Biennale de la danse de Lyon 2018. 

Mellan 2018 och 2019 var da Silva Ferreira associerad konstnär vid Stadsteatern i Porto, sedan vid National Choreography Center (CCN) i Caen från 2019 till 2021. 2022 skapade han Fantasie minor.  

Foto: José Caldeira

Foto: Estelle Valente, Marta Ankiersztejn, D. Alisaukas
Biljetter

Dela event: