Biljetter och info

80-talet ringde och ville ha tillbaka sin jazzbralla

Spelas på

Lilla scen

Föreställningslängd

ca 55 min (utan paus)

Inés Belli bjuder på jazz-nostalgi, postmoderna teorier och en stor portion humor.

På 80-talet gjorde jazzdansen entré med dunder och brak. I filmer som Flashdance och Footlose lärde vi oss stretcha med gungning och jogga på stället. Var och varannan ungdom tragglade med sina chasse i danssalen, vilket ledde till att efterföljande årtionde till stor del spenderades iförd jazzbyxor i lycra.

I Inés Bellis verk Postmodern Cool dekonstrueras jazzdansrepertoarens ikoniska danssteg. Med unisona rörelser och en stor portion humor lyckas fem dansare förena denna kommersiella dansgenre med postmodernistiska teorier. Ett grepp som får verket att utmana etablerade normer inom såväl jazzdansen som den samtida dansen.

Inés Belli ger sig i kast med att göra jazzdansens legendariska form och stil relevant för dagens dansscener. Och hon lyckas. Postmodern Cool är i allra högsta grad ett samtida dansverk, men med en kittlande nostalgi som får fötterna i bänkraden att förteget stega pas de bourree…   

Introduktion gjord av Västerås Konserthus.

Eftersnack 23 feb

Vad är startskottet för föreställningen? Vad är jazzdansens relation till och varande på den samtida danskonstscenen, historia, tradition och uppror? Och vad hoppas Inés själv ska finnas bortom horisonten för Jazzdansen? Det och mycket mer diskuterar Clara Björck, Adjunkt i Jazzdans på Stockholms Konstnärliga Högskola och koreografen Ines Belli.

Inés Belli

Oslobaserade Inés Belli verkar som koreograf på det samtida dansfältet. Med en Bachelor i dans från Oslo National Academy of Arts och en Master i samtida konstteori från Goldsmiths University, London har hennes verk alltid en teoretisk förankring. Hon arbetar gärna med att skapa annorlunda kontexter för att utmana publikens tolkning och sina dansares praktiker.

Medverkande

Koreografi

Inés Belli

Dansare

Sara Enger Larsen, Trine Lise Moe, Mari Askeland, Hedda Rivrud

Original dansare

Sara Enger Larsen, Trine Lise Moe, Hedda Rivrud, Trude Amalie Leirpoll, Henriette Hamli

Musik

Jordan Fields

Ljud

Terje Øverland

Ljus

Martin Myrvold

Turnétekniker

Jan Haral Ovrum

Kostym

Signe Vasshus

Producent

Marit Falla Eriksen

Konstnärlig rådgivare

Ingri Fiksdal

Med stöd av

Arts Council Norway, Fund for Performing Artists

Samproduktion

Dansens Hus Oslo

Foto

Yaniv Cohen

Porträttfoto

Erika Hebbert

Turnerar med Dansnät Sverige våren 2022

Turnén sker helt med tåg och utan tekniktransport pga klimatskäl.

ad