80-talet ringde och ville ha tillbaka sin jazzbralla.

Biljetter

Föreställningslängd

55 minuter

22 feb

19:00

23 feb

19:00

Inés Belli bjuder på jazz-nostalgi, postmoderna teorier och en stor portion humor.

På 80-talet gjorde jazzdansen entré med dunder och brak. I filmer som Flashdance och Footlose lärde vi oss stretcha med gungning och jogga på stället. Var och varannan ungdom tragglade med sina chasse i danssalen, vilket ledde till att efterföljande årtionde till stor del spenderades iförd jazzbyxor i lycra.

I Inés Bellis verk Postmodern Cool dekonstrueras jazzdansrepertoarens ikoniska danssteg. Med unisona rörelser och en stor portion humor lyckas fem dansare förena denna kommersiella dansgenre med postmodernistiska teorier. Ett grepp som får verket att utmana etablerade normer inom såväl jazzdansen som den samtida dansen.

Inés Belli ger sig i kast med att göra jazzdansens legendariska form och stil relevant för dagens dansscener. Och hon lyckas. Postmodern Cool är i allra högsta grad ett samtida dansverk, men med en kittlande nostalgi som får fötterna i bänkraden att förteget stega pas de bourree…

Inés Belli

Oslobaserade Inés Belli verkar som koreograf på det samtida dansfältet. Med en Bachelor i dans från Oslo National Academy of Arts och en Master i samtida konstteori från Goldsmiths University, London har hennes verk alltid en teoretisk förankring. Hon arbetar gärna med att skapa annorlunda kontexter för att utmana publikens tolkning och sina dansares praktiker.

Dansnät Sverige logo
Biljetter

Dela event:

Eftersnack 23 feb

Vad är startskottet för föreställningen? Vad är jazzdansens relation till och varande på den samtida danskonstscenen, historia, tradition och uppror? Och vad hoppas Inés själv ska finnas bortom horisonten för Jazzdansen? Det och mycket mer diskuterar Clara Björck, Adjunkt i Jazzdans på Stockholms Konstnärliga Högskola och koreografen Ines Belli.