Vi har varit i Stockholm för att jobba med Björk och det har varit en fantastisk upplevelse. Det finns ingen väg tillbaka till det vi hade innan. Det är över för alltid. För bara en dag sedan började vi prata om att starta ett band. Det ska heta Starseed.

Biljetter

Föreställningslängd

60 minuter

30 nov

19:00

1 dec

19:00

7 dec

19:00

8 dec

19:00

9 dec

15:00

15 feb

19:00

På engelska

16 feb

19:00

På engelska

Obs! Föreställningarna 15 och 16 februari är på engelska och presenteras som del av CirkusMania och CirkusExops program.

Educated Ether, en artificiell intelligens, tränad av konstnärsduon Saloranta & de Vylder, har agerat dramatiker och dramaturg i denna vagt postapokalyptiska scenkonstföreställning där vi får följa en musiker, en operasångare och en akrobat i en gestaltning av det som är livet. Genom koreografi, sång, och akrobatik möter vi karaktärerna i deras känslor och mänskliga åtaganden – som att starta ett band, sälja försäkringar på en flygplats eller beskriva tillvarons outgrundlighet.

Saloranta & de Vylder (Olle Strandberg Colling och Sara de Vylder) ville skapa en scenkonstföreställning som kliver utanför deras eget kreativa ramverk men ändå rymmer deras personliga tonalitet och uttryck. De matade därför en egenutvecklad, icke-kommersiell AI-språkmodell med Olle Strandberg Collings samlade texter. Språkmodellen fick namnet Educated Ether och tränades för att skriva scenbeskrivningar och instruktioner. Educated Ether skapade ett råmanusmaterial som sedan tolkades av ett kreativt team med Saloranta & de Vylder i spetsen och utformades till TOSBOT*.

Educated Ether

Educated Ether är en storskalig språkmodell (AI) framtagen av datavetaren och den framstående språkmodellsutvecklaren Kajsa Norin tillsammans med Saloranta & de Vylder. AI:n är tränad på Olle Strandbergs texter från det senaste decenniet för att lära sig hans tonalitet och tankegångar. Den stora skillnaden mellan Educated Ether och mer generella språkmodeller är hur den är skapad för att nå en specifik spetskompetens i syfte att fungera som en personlig konstnärlig AI-assistent. Den är en artificiell intelligens som till skillnad från de kommersiella modellerna tillåts förbli rå och ofiltrerad i sitt uttryck och tillåts skapa i en miljö säreget fri från omvärldens dominerande idéer och tankesätt.

*AI:n Educated Ether som har hjälpt till att skriva föreställningen döpte den också till den långa titeln ”This is the Still Place Presenterar: Tomorrow Officially Sucks but Today is the Best (TOSBOT)”. Vi säger “TOSBOT” för enkelhetens skull.
Saloranta & de Vylder | TOSBOT
Scenfoto av Mats Bäcker. Övriga bilder av Erik Pousette.

Saloranta & de Vylder

Saloranta & de Vylder är ett konstnärligt samarbete mellan Sara de Vylder och Olle Strandberg Colling. Duon, som har ett delat konstnärligt ledarskap, står bakom bland annat krypto-cirkusprojektet The Sphere, The Cloud Jump AKA The Broken Neck Jump, samarbets-och innovationshubben Den Fantastiska Platsen och flertalet cirkus- och scenkonstproduktioner.

Sara de Vylder och Olle Strandberg Colling drivs av att utveckla alternativa modeller för kreativa processer och scenkonstproduktion, och på så sätt hitta nya format och sammanhang för sin konst. De arbetar lokalt, nationellt och internationellt och ofta i samarbetsprojekt. Deras erfarenhet av cirkus har tydligt visat värdet av gemensamt risktagande och det genomsyrar även deras projekt inom andra konstformer som dans, konst och teater.

Sara de Vylder

Sara de Vylder är producent och konstnärlig ledare med mer än 20 års erfarenhet av att driva igenom till synes omöjliga projektidéer. Hon har arbetat med ett brett spektrum av konstnärer och kompanier, inklusive Cirkus Cirkör, Södra Teatern, Malmö Konsthall och Orionteatern och är särskilt intresserad av att utveckla nya former av scenkonst som utforskar relationen mellan människor och teknik, och som skapar utrymme för dialog och deltagande.

Olle Strandberg Colling

Olle Strandberg Colling är regissör, koreograf, projektledare och administratör. Han har en bakgrund som cirkusartist och har på senare tid utforskat cirkus i luftrummet – på plattformar i molnen – och mötet mellan cirkus, teknologi, ekonomi och organisation. Hans turnerande trilogi för Cirkus Cirkör (Undermän, Underart, Under) har framförts över 600 gånger i 60 städer på 3 kontinenter.

Biljetter

Dela event:

16 feb

Eftersnack med Olle Strandberg Colling i foajén på Elverket.

en vackert klingande dansopera

SvD

Stundtals blir helheten fylld av säregen skönhet

SvD

Wongtrakoon är ett under av kroppskontroll med såväl komiskt knyckiga axelrörelser som akrobatisk koreografi på en plywoodgunga

DN