Dansmästaren Lidberg och 500 liter vatten.

Biljetter

20 mar

19:00

21 mar

19:00

Vi känner till berättelsen om Odysseus som motstår sirenernas sång genom att hälla vax i sina egna och hans sjömäns öron. I Pontus Lidbergs ”Sirens” har temat flyttats till en samtida vattenvärld där den magiska sången inte bara bär med sig ond bråd död, utan även är en oberäknelig skaparkraft som en inte vill leva utan.  Hur hanterar du längtan efter något du aldrig kan få? Och hur bär du ensamheten som följer i det otillfredsställda begärets spår?

I Pontus Lidbergs vattenvärld blir filmprojektioner och animationer av Jason Carpenter dialogpartner med dansarna. Vatten, fysiskt och i bilder, skapar en marin värld, som bildar fonden till både hjältens tragedi, men möjligtvis också katharsis?

SIREN framförs till Franz Schuberts piano Sonata nr 18, med ett arrangemang av kompositören Stefan Levin som blandar akustiska instrument med samplade urbana och syntetiserade ljud.

2018 fick SIREN ett Villanueva-pris som en av de bästa föreställningarna som presenterades på Kuba under året. Villanueva-priserna delas ut av UNEAC, The National Union of Writers and Artists of Cuba.

https://vimeo.com/339548115

Om koreografen

Pontus Lidberg

Svenske Pontus Lidberg (f 1977) är en av den internationella dansscenens mest spännande namn. Han har skapat verk för många av de största internationella balett- och danskompanierna.
Efter många år i New York flyttade han 2018 till Köpenhamn för att bli konstnärlig ledare för Dansk Danseteater.

Pontus Lidberg är född och uppvuxen i Stockholm och utbildad på Kungliga Svenska balettskolan.
Lidberg har koreograferat mer än 40 urpremiärer för tongivande kompanier såsom New York City Ballet, Kungliga svenska baletten, Paris Opera Ballet, Beijing Dance Theatre, Semperoper Ballet Dresden och Martha Graham Dance Company. Han har också haft ett eget kompani ”Pontus Lidberg Dance”.
Pontus Lidberg är också känd för sina dansfilmer. ”The Rain” har mottagit flera priser och The New York Times har beskrivit den med orden: ”Oförglömglig. The Rain illustrerar att dans på film är något helt annat än på en scen”.
Han blev också nominerad till en New York Dance and Performance Award Bessie i Visuell Design för sin dans- och filmafton ININ

Hans film ”Labyrinth Within” vann 2012 priset ”Best picture” på Dance on Camera Festivallen 2012.

Biljetter

Dela event: