En livsbejakande föreställning om livsviktiga frågor.

Biljetter

Föreställningslängd

70 minuter

24 feb

19:00

25 feb

19:00

26 feb

19:00

Charlotte Engelkes bär på en Y-kromosom efter en benmärgstransplantation och frågar sig; Var tar jag slut och var börjar den andra? Kan jag vara allt? 

Tillsammans med dansaren, koreografen och dragking Sofia Södergård skapar Engelkes en föreställning om identitet, existens, liv och död. Med dans, musik, standup, opera, komik och dramatik blir Transplantation en livsbejakande varieté med inspiration av benmärgstransplantation, kärlekshistorier och Wagner.

Idag har Charlotte en helt ny blodgrupp och hon har fått en Y-kromosom. Denna nya variant av henne är drygt två år gammal. Hon är alltså i någon mån pånyttfödd – och den gamla Charlotte är i någon mån död.

För Charlotte är kopplingen till berättelsen om Tristan och Isolde självklar. Deras kärlek gör att de tillsammans löses upp. De vet inte var den ena slutar och den andra börjar. De upphör vara sig själva, de blir ett.

Som Charlottes medspelare i föreställningen ser vi dansaren, skådespelaren, koreografen och DJ, Sofia Södergård. Sofia Södergård och Charlotte Engelkes har länge letat efter ett sammanhang där de skulle kunna arbeta sceniskt med varandra. Sofia har precis som Charlotte på många sätt flyttat fram positionerna i svensk scenkonst för hur vi ser på normer och identitet, tagit upp till diskussion vilka vi är och varför och hur vi ser på varandra.

Musiken i föreställningen är (i vanlig Engelkes-anda) en mash-up av nyskrivet och klassisk musik, i ett överhängande komponerat ljudcollage av Willi Bopp. Musikstycken ur operan Tristan och Isolde av Richard Wagner, är inspelad av och med Norrlandsoperans symfoniorkester under ledning av David Björkman.

Charlotte Engelkes

Charlotte Engelkes är regissör och performanceartist. Hennes föreställningar spelas både i Sverige och på dans och teaterfestivaler runtom i världen. Charlottes konstnärliga spännvidd sträcker sig över dans, teater, performance och opera – allt på hennes eget högst personliga sätt. Föreställningen Miss very Wagner, där Engelkes för första gången hyllade och utforskade fyra av de mest kända hjältinnorna tagna ur Richard Wagners operavärld blev en överraskande och innerlig solomusikal som nådde en publik långt utanför operaälskarnas värld. Det blev startskottet för en rad olika scenkonstverk där valkyrior, hjältar, jättar och drakar har fått nytt liv på samma kärleksfulla och drastiska sätt, oavsett om publiken varit vuxna eller barn. Charlotte Engelkes sågs senast på Dansens Hus i föreställningen Lohengrin Dreams 2019.

Porträtt av Sofia Södergård

Sofia Södergård

Sofia Södergård, dansare, koreograf och skådespelare turnerar med den egna föreställningen SLICK som samproducerades med Norrlandsoperan och var en av de utvalda föreställningarna till Scenkonstbiennalen 2019. I SLICK äntrar Sofia scenen transformerad till drag kingen Qarl Qunt som genom drag realness utmanar det stereotypt maskulina och feminina. Hon är en av grundarna till danskompaniet P*fect som bland annat setts på Sadler’s Wells i London, Melodifestivalen, Juste Debout i Paris samt varit förband till Lady Gaga.

Under de senaste åren har Sofia bland annat koreograferat musikalen Cabaret på Den Nationale Scene, Familjen Kaos Slå Pattarna i Taket och Angels in America på Dramaten. Sofia är utbildad på klubb- och streetdance scenen i New York, Balettakademien Stockholm samt på Stockholms Dramatiska Högskola. Under hösten 2021 medverkade hon i föreställningen PRIDE på Det Kongelige teater i Köpenhamn vilken regisseras av Falk Richter.

Biljetter

Dela event:

Eftersnack 25 feb

Ett samtal mellan Charlotte Engelkes, Sofia Södergård samt skådespelaren och dragartisten Robert Fux.

Transplantationen fick mig att fundera över min identitet

QX